Aangepast

'Blij met werkdruk-akkoord onderwijs, maar het is een eerste stap'

"We zijn heel blij met het akkoord, maar we zien het als een eerste stap. Het doet iets aan de werkdruk, maar aan de salarissen moet nog veel gebeuren", zegt Jan van de Ven, voorzitter van PO in Actie, over het akkoord dat het kabinet en de onderwijsbonden hebben bereikt.

Scholen krijgen voor het komende schooljaar 237 miljoen euro om extra leraren, klassenassistenten of conciërges aan te nemen. De scholen mogen zelf bepalen op welke manier hun werklast wordt aangepakt.

"Er is heel hard gewerkt en de neuzen staan dezelfde kant op. Maar het is een gedeeltelijk akkoord. Wij hebben om 900 miljoen euro gevraagd", zegt Van de Ven. Daarom gaan volgens hem de stakingen ook nog door.

Naast het geld voor werkdruk heeft het kabinet 270 miljoen euro extra beschikbaar gesteld voor hogere salarissen. De leraren zijn daar niet tevreden over: ze eisen 630 miljoen euro extra voor een hoger salaris. Daar moet voor de zomer duidelijkheid over komen.

"Als je de salarissen niet verbetert blijft de werkdruk hoog, omdat er mensen zullen weglopen uit het onderwijs", zegt Van de Ven. "Het salaris voor mensen die nu in het onderwijs werken, maar ook voor nieuwe mensen, moet op orde zijn."

Extra handen

De Algemene Vereniging Schoolleiders is tevreden met het akkoord. "Met deze toezeggingen kan de schoolleider in de school meteen aan de slag met het team om duurzame maatregelen voor het verlichten van de werkdruk te realiseren", zegt voorzitter Petra van Haren.

Scholen kunnen nu al op zoek naar "extra handen" in de klas en die kunnen in augustus 2018 meteen beginnen. Schoolteams en schoolleiders kunnen zelf bepalen wat op hun school het meeste effect heeft.

Akkoord over werkdruk onderwijs, maar stakingen gaan door

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl