Het kabinet gaat naast roken en overgewicht ook overmatig alcoholgebruik aanpakken. Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid heeft het als derde pijler toegevoegd aan het Nationaal Preventieakkoord. Hij denkt dat de risico's worden onderschat.
"Ik ben niet van het opgeheven vingertje, ik lust zelf ook graag een biertje. Alleen beperk dat", zei de staatssecretaris vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal. Hij pleit voor een verandering in onze cultuur. "We zouden het normaal moeten vinden dat je matigt met alcohol."
De Gezondheidsraad geeft als richtlijn het maximum van één glas per dag. "Daarboven ga je al snel richting problematisch. Bijvoorbeeld mensen die in het weekend drinken, mannen zes glazen, vrouwen vier glazen, die bevinden zich al snel in de risicozone."
Hij benadrukt dat alcoholgebruik schadelijk is voor de gezondheid. "We weten al lange tijd dat het kan leiden tot ziektes, variërend van suikerziekte tot kanker."
Maatregelen
De staatssecretaris sprak de afgelopen tijd met verschillende instanties en deskundigen over de invulling van het Preventieakkoord. "Zij hebben voor een groot deel gewezen op de enorme risico's van problematisch alcoholgebruik. Daar zijn we het dan ook over eens."
In die gesprekken werden ook voorstellen genoemd om alcoholgebruik te verminderen. Zoals campagnes, prijsmaatregelen, het verminderen van verkooppunten en het beperken van reclames. Welke voorstellen een plek krijgen in het akkoord is nog niet bekend.
"Die maatregelen kunnen ver gaan, tot allerlei verboden en geboden waarbij de overheid aan de knoppen zit. Maar mijn eerste focus is een verandering in onze cultuur", zei Blokhuis.
Waarschuwingen na GGD-datadiefstal: 'Wees extra alert'
Deze week ontdekte RTL Nieuws dat de persoonsgegevens van op corona geteste mensen zijn gestolen en verhandeld. Wat betekent dat, en wat kun je doen?
Gebouw pretpark Plaswijckpark in Rotterdam in de as, brandstichting vermoed
Het gebouw moet volgens de brandweer als verloren worden beschouwd.
Domper voor woningzoekenden: aantal nieuwbouwhuizen gedaald na jaren van stijging
Het streven van het kabinet, 75.000 nieuwe woningen per jaar, is niet gehaald.