Aangepast

Omvang jongensprostitutie schokt gemeente Eindhoven

In en rond Eindhoven zijn zeker zeventig jongens tussen de 14 en 22 jaar actief in de prostitutie. Dat blijkt uit onderzoek van welzijnsorganisatie Lumens. De gemeente Eindhoven noemt het cijfer schokkend.

"Dit voltrekt zich eigenlijk volledig onder de radar. We weten hier eigenlijk heel weinig van", zegt wethouder Zorg Renate Richters. "Het is heel erg dat jongeren op deze manier uitgebuit kunnen worden."

De onderzoekers hebben anderhalf jaar gesprekken gevoerd op plekken waar de jongens zich aanbieden. Lang niet alle jongens deden dat vrijwillig, vertelt onderzoeker Daniëlle van Went. "We hebben een jongen gehad die door zijn familie uitgebuit werd, bij mannen afgezet werd, seks moest hebben. En vervolgens werden die mannen, die klanten afgeperst omdat dat op film stond."

Minderjarige jongens

Jordi, zoals hij zich noemt, is een van de jongens die ze spraken. Hij vertelt dat er een grote vraag is via allerlei websites. Vooral naar jonge, minderjarige jongens. "Ik denk dat ze de nieuwe jongens die online komen, die ook het jongst zijn, dat ze die het interessantst vinden."

Jordi vertelt ook hoe hij via websites verzoeken kreeg om jongens voor te bereiden op sekswerk. "Ik kreeg de vraag in verschillende steden waar ik gewoond heb of ik minderjarige Marokkaanse jongens wilde klaarstomen voor seks."

Meer onderzoek

Ina Hut, directeur van coördinatiecentrum mensenhandel CoMensha, ziet de problemen ook op andere plekken in Nederland. "Ik heb navraag gedaan bij onze zorgcooödinatoren en het speelt ook in Den Haag, Delft, Gouda, Groningen, Utrecht en Rotterdam. Maar het is niet alleen iets van de steden, dit gebeurt ook op het platteland."

Volgens haar zijn met name de opsporingsdienst, politie en justitie aan zet. "Zij moeten heel actief onderzoek gaan doen naar deze groep. Dat moet gebeuren samen met de mensen die hulp bieden aan de slachtoffers van mensenhandel. Zij kunnen het vertrouwen van de slachtoffers winnen en zorgen dat ze zich melden bij de politie."

Ook de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen Herman Bolhaar pleit voor meer onderzoek naar jongensprostitutie, en betere training van hulpverleners en politieagenten.

Jongensprostitutie in de regio Eindhoven

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl