Nieuwsuur
ANP

Groningers kunnen hun aardbevingsschade voortaan melden bij één loket, de 'Tijdelijke commissie mijnbouwschade Groningen'. Die is onafhankelijk van de NAM en de overheid neemt beslissingen over de oorzaak van de schade en de schadevergoeding. De commissie handelt niet alleen nieuwe schademeldingen af, maar ook alle meldingen die sinds 31 maart vorig jaar zijn ingediend.

De commissie moet vanaf 19 maart operationeel zijn, zegt minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat. "Dat wordt een enorme operatie", zegt hij. "Alles gaat uit de kast. Schade als gevolg van aardbevingen moet vergoed worden."

Ruimhartig

De Groningse commissaris van de koning René Paas spreekt van een belangrijke dag. "Er komt vandaag een protocol naar buiten waar het hele land naar snakt. Het is wrang dat het zo lang heeft geduurd. De staat wordt verantwoordelijk, en dat moet gebeuren op een manier die rechtmatig, ruimhartig en onafhankelijk is."

Nu krijg je weer lui die schade komen opnemen en gaan zeggen dat het niet door mijnbouw komt.

Ate Kuipers, boer, gedupeerde en actievoerder

Maar veehouder, gedupeerde en actievoerder Ate Kuipers heeft er een hard hoofd in. "De minister betaalt alleen als Shell en ExxonMobil een garantie afgeven. Komt die er niet, dan geloof ik er niks van. Ze proberen ons weer te belazeren."

Kuipers is druk bezig met een actie voor morgen. Dan wil hij met mede-gedupeerden naar Den Haag. "Op de tractor. We willen de garantie krijgen dat er een Deltaplan van 60 miljard voor Groningen komt. Boeren in het noorden zijn woest. Witheet."

Spelletjes

Volgens Kuipers is er tenminste 45 miljard nodig voor de herbouw van Groningen. "We hebben dat laten uitrekenen. We hebben al van 140 trekkers gehoord die zich willen aanmelden om naar Den Haag te komen."

Kuipers: "Nu krijg je weer lui die schade komen opnemen en gaan zeggen dat het niet door mijnbouw komt. En dan alleen de schade boven het maaiveld erkennen. Dus geen mestkelders en kelders in woningen. Dan zeggen ze: dat is onder het maaiveld. Die spelletjes gaan weer komen."

Reportages en studiogesprekken: Nieuw schadeprotocol voor Groningers

STER reclame