Nieuwsuur
ANP

Berichten van Nieuwsuur en de Volkskrant over Russische hackaanvallen tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen gooien volgens het Kremlin "alleen maar olie op het vuur van de anti-Russische hysterie in de VS".

Persvoorlichter Dmitri Peskov van president Poetin wijst erop dat het nieuws niet is gebaseerd op officiële verklaringen van de inlichtingendiensten.

Resultaat

Maar de Amerikaanse inlichtingendiensten zijn ervan overtuigd dat het wel degelijk om Russische hacks gaat. Een cruciaal deel van de informatie over die Russische inmenging, komt van Nederland. Nederlandse veiligheidsdiensten zagen hoe Russische hackers het partijbestuur van de Democraten aanvielen. De AIVD had de Russische hackers op dat moment zelf gehackt.

Nederland deelde de informatie met de Amerikanen. Met resultaat: de informatie over de hack op de Democraten is een directe aanleiding voor het FBI-onderzoek naar de Russische beïnvloeding van de verkiezingen.

Aftapwet

In Den Haag hebben de ministers van Binnenlandse Zaken en Defensie gezegd trots te zijn op het werk van de inlichtingendiensten. Ze wilden niet ingaan op de inhoud van de berichtgeving, omdat het om een gevoelige operatie gaat.

Premier Mark Rutte vindt het "ontzettend belangrijk" dat de nieuwe aftapwet doorgaat. De AIVD en de MIVD krijgen daardoor meer bevoegdheden om informatie af te tappen.

"Willen we het land veilig houden dan is het nodig dat de veiligheidsdiensten de bevoegdheid krijgen die ze in andere landen inmiddels ook hebben. Dat is echt ontzettend belangrijk. Het is geen hobby, het is echt nodig."

STER reclame