Campagneposter tegen het pulsvissen
Aangepast

Pulsvissers houden vol: 'Het is nog geen schaakmat'

Het Europees Parlement stemde vorige week voor een verbod op pulsvisserij. Nederlandse vissers investeerden de afgelopen jaren miljoenen in die techniek. Franse vissers klagen dat er daardoor niets meer te vissen valt.

De Nederlandse vissers worden gesteund door minister Carola Schouten (Natuur, Landbouw en Visserij). Zij wil Europa overtuigen dat pulsvisserij "een goede manier" is om bodemvissen te vangen. De delegatie van pulsvissers ging vandaag bij haar op bezoek.

Nederland heeft 85 'pulskorvissers': 40 procent van de totale vloot. Met de techniek wordt vooral platvis gevangen. Nederland vangt in de EU de meeste tong en schol. Alleen Nederlandse vissers zijn overgestapt op pulskorvisserij.

Het ombouwen van de viskotters, zodat de nieuwe techniek kan worden toegepast, kost enkele tonnen. Het verbod op pulsvissen betekent daarom een grote financiële tegenvaller voor de Nederlandse visserij.

'Geen schaakmat'

Johan Nooitgedacht, voorzitter van de Nederlandse Vissersbond, is blij met de strijdbaarheid van minister Schouten. Ook hij is nog lang niet klaar met de kwestie. "Ze denken dat ze ons schaakmat hebben, maar dat zullen we nog wel zien."

Volgens hem hebben de Nederlandse vissers niets fout gedaan, maar gaat het de tegenstanders meer om de voorsprong in kennis. "De kritiek van de Fransen is onterecht. Maar ze hebben wel gelijk dat wij heel efficiënt vissen: van een vloot van 750 schepen zijn we teruggegaan naar 85." Volgens Nooitgedacht hebben de Nederlandse vissers zichzelf zo een concurrentievoordeel verschaft, en lopen we nu vijftig jaar voor op de rest.

De pulsvisserij heeft een aantal grote voordelen ten opzichte van de oude manier, de boomkorvisserij, zegt Nooitgedacht. De netten raken de bodem veel minder. De schepen zijn veel lichter, waardoor het brandstofverbruik is gehalveerd."

Boomkorvissen - het alternatief voor pulsvissen - haalt de hele bodem overhoop.

Pavel Klinckhamers, campagneleider oceanen van Greenpeace

Pavel Klinckhamers, campagneleider oceanen van Greenpeace, benadrukt dat hij in principe niet tegen pulsvissen is. Integendeel. Hij moedigt de vissers juist aan te innoveren en nieuwe technieken te testen.

Boomkorvissen ziet Klinckhamers als een groot milieuprobleem. "Het haalt de hele bodem overhoop door de netten die over de bodem slepen, dus het kan geen kwaad om het pulsvissen beter te onderzoeken. Zo is al duidelijk dat er op deze manier minder brandstof wordt verbruikt. Dat is sowieso beter voor het milieu."

Het testen van de nieuwe techniek moet volgens Klinckhamers wel op een kleinschalige manier gebeuren. Het probleem is volgens hem dat in Nederland veel meer boten een vergunning is verleend, dan de afspraak was.

Japanse walvisjacht

Het beleid van de Nederlandse overheid vergelijkt hij met de Japanse walvisjacht. "Waar ook op grootschalige manier geëxperimenteerd wordt, wat niet nodig is. Nederland hoeft dit experiment niet met 80 boten uit te voeren, twintig is ook voldoende."

Een onderzoek naar de langetermijneffecten van pulsvissen op milieu en dierenwelzijn loopt nog tot 2019. Volgens Klinckhamers rest ons nu het onderzoek af te wachten. Ondertussen moet het uitgeven van vergunningen stopgezet worden.

De beslissing van de EU begrijpt hij. "Ze kunnen niet toestemmen met een manier die nog onderzocht moet worden. De stemming is dus gewoon te vroeg gekomen."

Reportage en debat over verbod op pulsvisserij

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl