Q-koorts werd vooral overgedragen door melkgeiten
Aangepast

Patiënten Q-koorts grijpen naar onbewezen behandeling

Q-koorts-patiënt Peter van Sambeek voelt zich al tien jaar alsof hij net de Vierdaagse heeft gelopen. "Beurse voeten, pijnlijke onderbenen. Ik ben vermoeid en vergeetachtig. Q-koorts is een lange, moeizame weg."

De uitbraak van de ziekte in Noord-Brabant, die begon in het dorp Herpen, was de grootste geregistreerde uitbraak ter wereld. Er meldden zich ruim 4000 patiënten, maar het werkelijke aantal liep waarschijnlijk in de vele tienduizenden.

Van Sambeek is een van de vele Q-koorts-patiënten die nog steeds elke dag last hebben van de ziekte. "Ik ken geen behandeling die me misschien verlichting kan geven. En dan heb ik het niet eens over genezen."

Omstreden behandeling

Van Sambeek probeert een nieuwe, omstreden behandeling, waar het Brabants Dagblad over schrijft. Daarbij geeft hij bloed af, dat vervolgens zes weken lang wordt bewaard. Uiteindelijk wordt dit in zijn liezen gespoten, dicht bij de lymfeklieren. Dat zou het afweersysteem moeten stimuleren de ziekte uit zijn lichaam te weren.

Leendert Kunst, de alternatieve arts die de behandeling uitvoert, spreekt van 'autovaccinatie'. Op zijn site noemt hij de methode een behandelwijze voor de verbetering van het immuunsysteem, om immuun te worden tegen schadelijk dna. Een patiënt zegt op zijn site er baat bij te hebben, en "enorme sprongen te hebben gemaakt".

Ik kan me goed voorstellen dat Q-koorts-patiënten alles aangrijpen wat er voorbij komt.

Annemieke de Groot, directeur Q-support

Maar het Radboudumc vindt de behandeling gevaarlijk. Volgens internist Chantal Bleeker weten we niet genoeg over het inspuiten van eigen bloed. "De risico's zijn dat het een immuunreactie teweegbrengt, die anders is dan wat beoogd wordt. Het doel is een reactie van de Q-koortsbacterie, maar het kan ook zijn dat de immuunreactie tegen je eigen lichaamscellen gericht zal zijn." Dat kan ernstige gevolgen hebben.

Daarnaast kan er een bacterie in het bloedmonster terechtkomen. "Als je dat opnieuw inspuit, dan kan dat in het ergste geval tot bloedvergiftiging leiden en dat kan uiteindelijk levensgevaarlijk zijn."

Duizend patiënten

Er is veel ellende, ziet Q-support, een stichting die patiënten begeleidt. Directeur Annemieke de Groot: "Afgelopen week heeft de duizendste patiënt zich aangemeld. Het zijn mensen die schreeuwen om een behandelingsmethode. Ik kan me goed voorstellen dat ze alles aangrijpen wat er voorbij komt."

Al raadt ze alternatieve methodes ten zeerste af. "Mijn boodschap is, ga niet zomaar in zee met een behandelwijze die onvoldoende bewezen is. Of dat nu de methode van dokter Kunst is of van een ander."

Interesse in de ziekte

Hoewel er kritiek is op de behandelmethode van dokter Kunst, zijn patiënten als Van Sambeek blij dat er iemand is die zich zoveel met de ziekte bezighoudt. Hij pleit ervoor de methode van Kunst in ieder geval verder te onderzoeken.

Internist Bleeker: "Ik zou zelf eerst meer argumenten willen verzamelen om zijn theorie te bewijzen, voordat ik zou overgaan op een behandeling die ik op patiënten zou toepassen. Wat Kunst nu doet, is niet de normale wetenschappelijke gang van zaken. Maar ik sta ervoor open om naar de gegevens van de testen op Q-koortsbacteriën bij patiënten te bekijken, en daar eventueel mee verder te gaan."

Reportage: Q-koortspatiënten hopen op verlichting

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl