De achterkant van de drijvende markt in de haven van Curaçao
Aangepast

'De geblokkeerde eilanden hebben Venezuela harder nodig dan andersom'

Er komt al dagen geen fruit en olie meer uit Venezuela. Het land heeft de grenzen met Aruba, Bonaire en Curaçao gesloten. De hoop is dat een ambtelijk overleg tussen Venezuela, de eilanden en Nederland morgen, leidt tot de opheffing van de blokkade.

Volgens de Venezolaanse president Nicolas Maduro doen de buurlanden te weinig tegen smokkelaars die goud, koper, diamanten en voedsel uit het land zouden wegsluizen. Daarom heeft hij naar eigen zeggen de maatregel genomen.

Volgens Edwin Koopman, Latijns-Amerika deskundige, heeft Venezuela wel degelijk een punt. "Er wordt van alles en nog wat gesmokkeld. Vooral heel veel benzine. De politie op Aruba klaagde eerder al over bootjes die dagelijks op en neer gaan met benzine en diesel."

Venezuela heeft andere middelen

Hij plaatst wel een kanttekening. "Venezuela heeft dit aan zichzelf te danken door de enorme subsidies op voedsel en benzine. Waardoor het ook lucratief wordt om dat te gaan transporteren."

Volgens Koopman kan Venezuela de blokkade best lang volhouden, omdat de drie eilanden Venezuela harder nodig dan andersom. "Die eilanden zijn volstrekt afhankelijk van het vasteland, zeker economisch. En Venezuela heeft wel andere middelen."

Venezuela houdt grenzen met eilanden gesloten

Ondertussen zijn op Curaçao de lichamen van vier Venezolanen aangespoeld. Het zouden vluchtelingen zijn die met een bootje uit Venezuela zijn vertrokken. Dat zou vaker gebeuren: het land verkeert in een diepe politieke en economische crisis.

"De vluchtelingenstroom is de afgelopen tijd heel erg toegenomen", zegt Koopman. "Maar dat er nu doden zijn gevallen, dat is volgens mij wel nieuw. Al is het nog niet helemaal duidelijk of het ook daadwerkelijk bootvluchtelingen uit Venezuela zijn."

Reportage: Venezuela, socialistische dictatuur in crisis

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl