Nieuwsuur

Vrijheid van meningsuiting vanuit een bunker op een geheime locatie

Aangepast
AFP

Drie jaar na de terreuraanslag op de redactie van het satirische weekblad, heeft Charlie Hebdo nog niets aan vrijpostigheid ingeleverd. Er worden nog steeds kritische stukken geschreven, ook over de islam. En ook publiceert het blad nog altijd spotprenten van de profeet Mohammed.

"De vrijheid van meningsuiting staat nog steeds hoog in het vaandel", zegt correspondent Frank Renout. "Het gevoel van solidariteit leeft hier zeker wel. Uit een enquĂȘte blijkt dat zes op de tien Fransen het gevoel van #JeSuisCharlie nog steeds ervaart."

De redactie werd drie jaar geleden doelwit van terroristen. Twee mannen, uitgerust met maskers, kogelwerende vesten en kalasjnikovs, vielen de wekelijkse redactievergadering binnen en schieten op alle aanwezigen.

'Een soort bunker'

Op de plek waar dat gebeurde is weinig meer te zien. "De redactie is verhuisd naar een geheime plek in Parijs. Eigenlijk een soort bunker", zegt correspondent Renout. "Er staat politie op straat en op de begane grond binnen. Op de eerste verdieping is een receptie. Op de tweede is de redactie. Er is zelfs een panic room waar journalisten zich kunnen opsluiten als er gevaar dreigt."

De kosten van de beveiliging worden door het blad zelf betaald. In Frankrijk springt de staat niet bij als het om de beveiliging van bedrijven gaat. De kosten bedragen anderhalf miljoen euro per jaar.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'Nog altijd veel steun voor #JeSuisCharlie'
Nieuwsuur

Nieuwsuur is een programma van

STER Reclame