Nieuwsuur
ANP

"Je moet in een dossier niet alleen de medische toestand vastleggen, maar ook de communicatie met een patiënt of cliënt, zoals hier met Nouri." Dat zegt Jaap Sijmons, hoogleraar gezondheidsrecht aan de Universiteit Utrecht over de communicatie tussen Ajax en de KNVB en de familie van Abdelhak Nouri.

De speler kreeg afgelopen zomer een hartstilstand tijdens een oefenwedstrijd in Oostenrijk. De ouders zeggen dat ze nu pas hebben vernomen dat hun zoon eerder al zou hebben gehoord dat hij een hartprobleem had.

"Volgens de regels moet het Nouri allemaal verteld zijn", zegt Sijmons. "En als plaatsvervangers had het met de ouders moeten worden gedeeld", zegt hij over de periode dat de ouders namens Nouri optraden.

'Opmerkelijk'

Eerder vandaag liet de KNVB weten dat ze de voetballer mondeling en schriftelijk hebben geïnformeerd over de keuringen en de daarin aangetroffen hartafwijking. Wel ontbreekt daarvan schriftelijk bewijs, aldus de voetbalbond. "Dat is opmerkelijk", aldus hoogleraar Sijmons.

De controles vonden plaats in 2014 en 2016. Beide keren zou Nouri te horen hebben gekregen dat er hartafwijkingen waren geconstateerd, zegt een woordvoerder tegen RTL Nieuws.

Volgens NRC-Handelsblad oordeelde de voetbalbond vervolgens dat die afwijking ongevaarlijk was en deelde de informatie met Ajax, de club waar Nouri speelde.

De familie van Nouri wist van niks, en Nouri zelf ook niet, zo laat de familie weten. Of er een direct verband is tussen de hartafwijking bij de voetballer en de hartstilstand die Nouri afgelopen zomer trof, is niet duidelijk. Nouri verkeert nu nog steeds in een zeer lage staat van bewustzijn.

Onderzoek

De inspectie voor de Gezondheid heeft zelf nog geen onderzoek ingesteld, maar kan dat alsnog doen. Ook kan de clubarts van Ajax nog worden opgeroepen te verschijnen voor een tuchtcollega in Oostenrijk.

"Extra ingewikkeld in deze zaak is dat de aanval in Oostenrijk gebeurde", aldus een woordvoerder van de Inspectie. "De inspectie gaat alleen over gevallen in Nederland, maar omdat het wel een Nederlandse sportarts is, wordt dit weer ingewikkelder."

Gesprek: Wie wist wanneer van Nouri's hartproblemen?

STER reclame