Nieuwsuur
Reuters

Evo Morales behoort tot de inheemse groep Aymara, en werd in 2006 president van Bolivia. Voor het eerst in de geschiedenis van het land voelde de inheemse meerderheid zich vertegenwoordigd door hun president.

Maar tijdens zijn presidentschap liet de linkse Morales steken vallen. Hij kwam aan de macht omdat hij vooruitgang en rechten voor inheemse volkeren beloofde. Maar niet iedereen ervaart dat zo, merken ze ook in de provincie Chapare, waar Morales zijn wortels heeft.

Chapare is een van de twee gebieden in Bolivia waar legaal coca verbouwd mag worden. De cocaplant staat bekend als grondstof voor de drug cocaïne. Maar de plant doet in Bolivia al eeuwen dienst als een veel onschuldiger middel: een vervanger van een sterke kop koffie of een middel tegen hoogteziekte.

Ook Leonardo Losa, geboren in het inheemse natuurreservaat El Tipnis, verbouwt al jaren coca. "We hadden nooit vermoed dat het gebruikt zou worden voor zoiets als cocaïne. In zijn natuurlijke vorm zou de cocaplant nooit een drug zijn. Die invloed kwam van buitenaf."

Niet alleen de cocaplant groeit volop in El Tipnis. Het nationale park is beschermd door haar ecologische diversiteit. Ook wonen er in het gebied van meer dan 10.000 vierkante kilometer bijna 14.000 mensen die tot de inheemse bevolking behoren.

Internationaal is Evo Morales beschermheer van de inheemse bevolking. Maar in eigen land is hij compleet het tegenovergestelde.

Fernando Vargas, oud-leider Tipnis-reservaat

Morales wil nu toestemming geven voor een weg dwars door het reservaat. Volgens de president zal dat een economische impuls opleveren.

Maar daar gelooft Fernando Vargas niets van. Tot voor kort was hij leider van de inheemse volkeren in het Tipnis-reservaat. "De cocaboeren uit het andere deel van Chapare willen die grond, want hun bodem is uitgeput. De cocaplant levert niet meer op wat het vijftien jaar geleden opleverde. De grond in het Tipnis-reservaat is vruchtbaar en de cocaplant zal daar veel opleveren."

Het is een lang gekoesterde wens van de harde kern van aanhangers van de president, denkt Vargas. "In de internationale context is Evo Morales beschermheer van de inheemse bevolking. Maar in zijn eigen land is hij compleet het tegenovergestelde."

Reportage: President Morales verdeelt Bolivia

STER reclame