Nieuwsuur
ANP

Zo'n tien tot twaalf miljoen schade. Dat is volgens de verzekeraars de voorlopige tussenstand van de schade tijdens de jaarwisseling. Al lijkt het oudejaarsfeest op veel plaatsen iets rustiger te zijn verlopen.

Het is een eerste en voorlopige schatting van de schade. Schade aan huizen en auto's vormt overigens maar een beperkt deel van de nieuwjaarsschade. Zo lopen de medische kosten ook in de papieren.

Bij de brandweer in Schiedam was het een redelijk drukke nacht met acht keer zoveel meldingen als normaal. "Negentig meldingen van vooral buitenbranden", zegt brandweercommandant Ronald Mulders. "Maar erg veel is dat niet."

Mensen bleven ook door de regen vaker binnen, is een verklaring van Mulders. "En de preventie heeft zijn werk gedaan." De gemeente voert een zero-tolerance-beleid op oudejaarsnacht. "Dat betekent dat we alle brandjes op straat blussen. Ook de kleintjes."

Op pad met de brandweer van Schiedam

En dan de medische schade: 95 patiënten met vuurwerkletsel onder wie veertig kinderen. Dertig procent van hen zal blijvende schade ondervinden. Een persoonlijk verlies. Maar wat kost het de maatschappij? In de regio Rotterdam Rijnmond doen ze er onderzoek naar. Naar het letsel van slachtoffers op de lange termijn.

De afgelopen jaren registreerden verschillende artsenverenigingen verschillende soorten vuurwerkletsels, maar details over de ernst van de letsels, de behandelingen en de medische en maatschappelijke kosten bleven onbekend.

Van alle vuurwerkslachtoffers die tussen 1 december 2017 en 31 januari 2018 behandeld worden in een van de twaalf ziekenhuizen in de regio Zuidwest Nederland worden niet alleen gedetailleerd alle vuurwerkletsels en behandelingen vastgelegd, maar ook de mate van blijvende invaliditeit, de kosten voor de behandeling en het arbeidsverzuim.

Letsel varieert van kleine brandwonden tot ernstige en blijvende schade aan gehoor, ogen, gezicht of handen.

Trauma-artsen hebben het druk tijdens oudejaarsnacht

STER reclame