Aangepast

#bestof2017: Mujibor ging terug naar Bangladesh - en vond zijn zus

Mujibor de Graaf zocht ruim 16 jaar lang naar zijn biologische ouders in Bangladesh. Hij is een van de bijna vijfhonderd kinderen die in de jaren 70 naar Nederland kwamen. Met die adopties was flink gesjoemeld, zo bleek uit eerdere reportages van Nieuwsuur.

De kinderen werden zonder toestemming bij de ouders weggehaald, en met de papieren was geknoeid. Nieuwsuur ging in mei mee met Mujibor op zoektocht. Op de laatste dag van de reis, kreeg Mujibor een vrouw aan de telefoon die beweerde zijn zus te zijn. We zijn bij hem langsgegaan om te vragen hoe het nu met hem is.

#bestof2017: Mujibor is herenigd met zijn familie

Mujibor is terug gegaan naar Bangladesh en heeft de vrouw opgezocht. Uit dna-onderzoek blijkt dat ze inderdaad broer en zus zijn. "Het is onbeschrijflijk mooi om mijn familie terug te hebben gevonden", zegt hij. "Ze voelde direct als mijn zus, ook al hadden we elkaar veertig jaar niet gezien."

Dna-databank

Samen met Kana Verheul, die ook is geadopteerd uit Bangladesh, begon Mujibor met het opzetten van een dna-databank, om het vinden van familie makkelijker te maken. Inmiddels hebben ze zich aangesloten bij het internationale FamilytreeDNA.

Verheul: "Sinds we een jaar geleden met zoeken zijn begonnen, hebben we via speurwerk 18 matches kunnen vaststellen. En via de dna-databank hebben nog eens van vijf deelnemers familie gevonden onder de andere geadopteerden in Nederland. Een prachtig resultaat."

Reportage: Gesjoemel met adoptie uit Bangladesh

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl