Kinderen aan het werk in een mijn in Meghalaya, India
Aangepast

Politiek wil kinderarbeid nu ook met boetes tegengaan

Nog altijd zijn wereldwijd meer dan 150 miljoen kinderen het slachtoffer van kinderarbeid. Dinsdag stemt de Eerste Kamer over een wetsvoorstel dat de verkoop van producten die gemaakt zijn door kinderhanden verder moet terugdringen.

Met het wetsvoorstel wil de overheid bedrijven verplichten tot "gepaste zorgvuldigheid" om te voorkomen dat hun goederen of diensten met kinderarbeid tot stand zijn gekomen. Dat betekent dat ze moeten onderzoeken of er een redelijk vermoeden kan zijn dat er sprake was van kinderarbeid.

Op die manier zouden bedrijven dus vooraf al kinderarbeid moeten kunnen ontdekken bij potentiële zakenpartners. Mocht er desondanks achteraf een klacht komen en worden aangetoond dat het bedrijf tekort is geschoten in het onderzoeken van mogelijke kinderarbeid, kan het bedrijf beboet worden.

Veel bedrijven verzetten zich tegen de nieuwe wet. Ze vinden de regels te lastig en zeggen dat er te weinig maatwerk wordt geleverd. Bovendien wijzen bedrijven erop dat ze zich op dit moment al aan vrijwillige regels houden, zoals de Convenant Duurzame Kleding en Textiel.

Toch zijn het niet alleen vakbonden en mensenrechtenorganisaties die de wet steunen. Bedrijven als Nestlé en Tony Chocolonely hebben zich wel achter de wet geschaard. Zij zoeken al langer naar mogelijkheden om kinderarbeid terug te dringen en willen graag maatregelen waar alle bedrijven zich aan moeten houden. Dat helpt ook om oneerlijke concurrentie tegen te gaan.

Kinderen pleiten op het binnenhof voor wet tegen kinderarbeid
Debat over nieuwe wet tegen kinderarbeid

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl