PVV-leider Wilders en de Rotterdamse lijsttrekker Hegedüs, met op de achtergrond de Denk-delegatie
Aangepast

Oud-lijsttrekker PVV Rotterdam na een dag vervangen

Gisteren presenteerde PVV-leider Geert Wilders hem nog als zijn nieuwe lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam. Vandaag is Géza Hegedüs alweer uit zijn functie ontheven.

De PVV maakt niet bekend waarom Hegedüs opzij is geschoven, behalve dat er "nieuwe, ons niet bekende informatie" was opgedoken, blijkt uit een tweet van Geert Wilders. Vandaag kwam in ieder geval naar buiten dat Hegedüs racistische uitspraken heeft gedaan in onder andere een podcast van de alt-rightgroepering Erkenbrand.

Onze grootste vijand op dit moment is dat we etnisch en cultureel vernietigd worden.

Géza Hegedüs, oud-lijsttrekker PVV Rotterdam

In de podcast legt Hegedüs onder andere uit hoe Nederland een 'etnostaat' zou kunnen worden: "Dan moet je heel ver gaan. Dat bekent ook dat huwelijken van mensen uit andere landen dus verboden worden. Zeer zeker van buiten Europa." Dit zou volgens hem alleen kunnen als Nederland een autoritaire staat wordt.

Volgens de oud-lijsttrekker bevindt Nederland zich in een oorlog. "Onze grootste vijand op dit moment is dat we etnisch en cultureel vernietigd worden. (...) We zitten in een oorlog, en die overleven we of niet."

Niet moeilijk

Jaap van Beek is van de antifacistische onderzoeksgroep Kafka. Hij schreef een artikel over de uitspraken van Hegedüs. Het was in eerste instantie niet moeilijk om de uitingen te vinden. "Het is een naam die niet veel voorkomt in Nederland, dus als je daarop zoekt dan vind je al heel snel zijn uitingen die hij plaatst op Nazi-websites. Dat zijn racistische uitingen."

Zijn activiteiten voor andere extreem-rechtse organisaties waren moeilijker te vinden. "Omdat hij daar echt moeite deed om het afgelopen jaar om zijn identiteit te verhullen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl