Computer spoort uitzaaiingen borstkanker beter op dan patholoog

  • Machteld Veen

    Redacteur Nieuwsuur

  • Machteld Veen

    Redacteur Nieuwsuur

Voor het eerst is aangetoond dat een zelflerend computersysteem beter in staat is om uitgezaaide borstkanker te ontdekken dan een patholoog die onder normale tijdsdruk werkt. Dat blijkt uit een onderzoek van het Radboud UMC.

In de studie werden plakjes lymfeklier van patiënten ingevoerd in verschillende computersystemen om die te controleren op uitzaaiingen. Normaal gesproken onderzoekt een patholoog deze onder een microscoop.

Het best presterende computerprogramma haalde betere resultaten dan een panel van elf pathologen die onder normale tijdsdruk ook het weefsel onderzochten. Alleen als de pathologen er uitgebreid de tijd voor namen, waren de prestaties gelijk. In totaal spoorde het systeem 15 procent meer tumoren op.

Onderzoeker Jeroen van der Laak noemt de studie een doorbraak. "Het is de eerste keer dat een computer de taak kan overnemen van een patholoog. Een diagnose stellen kan dus sneller, goedkoper én betrouwbaar."

Omdat het voor mij al heel lastig is, dacht ik dat het voor een computer wel helemaal moeilijk zou zijn.

Peter Bult, patholoog Radboud UMC

Mede vanwege de hoge werkdruk in de zorg en het tekort aan specialisten kunnen dit soort systemen een uitkomst zijn, denken de onderzoekers. "Maar, het is niet zo dat er helemaal geen arts meer naar kijkt. Het weefsel wordt altijd ook nog bekeken door een patholoog."

Een van die pathologen bij het Radboud UMC is Peter Bult. Hij was ronduit sceptisch toen het onderzoek begon. "Omdat het voor mij al heel lastig is, dacht ik dat het voor een computer wel helemaal moeilijk zou zijn."

Maar de resultaten hebben Bult enorm verrast. "Het werkt ontzettend goed. Met het computerprogramma is maar een klein deel van de tijd nodig die ik nu besteed per patiënt. En de betrouwbaarheid is gelijk."

Een lymfeklier met kanker. De rode lijnen om de tumoren heen zijn door de computer berekend.

Bult hoopt dat het programma op termijn nog veel breder dan alleen voor borstkanker kan worden ingezet. "Het is nu puur op borstkanker getraind, als er in de lymfeklieren iets anders zit, wordt dat nog niet gevonden door de computer."

Het Radboud UMC gebruikt het computersysteem nu om in een beperkt aantal gevallen uitzaaiingen van borstkanker en lymfeklierkanker op te sporen. Om te voorkomen dat er zaken gemist worden, worden alle beelden ook door een patholoog onderzocht.

Computers speuren naar uitzaaiingen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl