Te weinig raadsleden voor komende gemeenteraadsverkiezingen
Aangepast

Gemeenteraadsleden gezocht: steeds minder mensen willen op een kieslijst

Ze zijn nauwelijks te vinden: mensen die op de kieslijst willen staan voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Daardoor besluiten partijen zelfs maar niet mee te doen aan de verkiezingen.

In acht gemeenten hebben partijen aangegeven dat ze waarschijnlijk niet meedoen. Bij de vorige verkiezingen in 2014 had al meer dan de helft van de landelijke partijen moeite bij het vinden van kandidaten.

Steeds minder mensen willen op een kieslijst

Pijn

Een van die gemeenten is Hardinxveld-Giessendam, waar zowel de PvdA als de VVD niet meedoen omdat ze geen raadsleden konden vinden. "Dat doet pijn", zegt Eelco Kraaijeveld. Hij zat acht jaar in de gemeenteraad als fractievoorzitter van de PvdA, maar is sinds kort gestopt.

"Politiek gaat in je zitten. Je bent hard bezig om mooie dingen mogelijk te maken voor de gemeenschap. Het gaat je aan het hart als je geen PvdA-raadsleden meer hebt."

Mijn vriendin, familie en vrienden vinden het fijn als ik af ten toe thuis ben.

Jeffrey Dame, VVD-bestuurslid Hardinxveld-Giessendam

Hoogleraar Nederlandse politiek Gerrit Voerman staat er niet van te kijken dat de twee landelijke partijen niet mee kunnen doen aan de lokale verkiezingen. Hij deed in 2014 onderzoek naar de rekrutering van kandidaten bij raadsverkiezingen. Daaruit bleek dat grote partijen in plattelandsgemeenten moeite hebben om voldoende kandidaten te vinden. Partijen hebben daar al veel minder leden dan in grote steden.

"In gemeenten met minder dan 20.000 inwoners hebben de helft van de afdelingen van de landelijke partijen moeite om kandidaten te vinden. Voor de lokale partijen is dat iets minder dan de helft. Dus het komt behoorlijk vaak voor."

Gebrek aan tijd

Dat steeds minder mensen interesse hebben om in de gemeenteraad te komen, komt vaak door een gebrek aan tijd. Raadsleden combineren hun politieke werk vaak met een betaalde baan. Het werk als raadslid neemt zo'n 15 uur per week in beslag. De combinatie met een baan staat veel mensen tegen.

Zo ook Jeffrey Dame, VVD-bestuurslid in Hardinxveld-Giessendam. Op dit moment heeft zijn partij daar één zetel. Volgend jaar doet zijn partij niet mee met de verkiezingen.

Het werk in de gemeenteraad was voor hem niet meer te combineren met zijn andere bezigheden. "Ik werk fulltime bij de Koninklijke Marechaussee en daarnaast ben ik coördinator buurtpreventieproject. Bovendien vinden mijn vriendin, familie en vrienden het fijn als ik af ten toe thuis ben."

Het is zonder meer een verschraling van de lokale democratie.

Gerrit Voerman, hoogleraar Nederlandse politiek

Volgens burgemeester Dirk Heijkoop zullen ChristenUnie, CDA, SGP en de lokale partij TAB in Hardinxveld-Giessendam wel meedoen. "Maar voor het linkse geluid van de PvdA en het liberale geluid van de VVD zullen mensen het toch een beetje moeten zoeken bij andere partijen."

Een slechte ontwikkeling, vindt hoogleraar Voerman. "Als twee van die grote partijen niet meedoen, is dat zonder meer een verschraling van de lokale democratie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl