Aangepast

Brexit: het echte werk kan nu beginnen

Een doorbraak: na maanden van traag verlopende onderhandelingen is er dan eindelijk een akkoord tussen Brussel en Londen. Het gaat om de voorwaarden van de scheiding.

Het was een slopende week voor de Britse premier Theresa May. Vandaag sprak ze over het bereikte akkoord. "Om op dit punt te kunnen komen hebben beide kanten in moeten leveren. Maar ik geloof dat de afspraken in het voordeel zijn van heel het Verenigd Koninkrijk."

Het zijn afspraken op hoofdlijnen, zo stelt de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker. Hij zegt vertrouwen te hebben in de afspraken. "Premier May heeft me verzekerd dat de Britse overheid haar steunt. Daarom geloof ik dat we nu de doorbraak hebben die nodig is."

Er is lang onderhandeld over drie heikele punten: de grens tussen Ierland en Noord-Ierland, de kosten van de scheiding en de rechten van EU-burgers in het Verenigd Koninkrijk. Het meest complexe punt dat nu is geregeld gaat over de grens tussen Ierland en Nood-Ierland.

Grens Noord-Ierland

Zowel de Ieren als de Noord-Ieren willen dat die grens na de brexit openblijft. Zeker de Ieren die dicht bij de grens wonen, kunnen het zich niet voorstellen dat er weer een harde grens zou komen. Volgens de Ieren "een vreselijk vooruitzicht".

Hoewel er nog veel details moeten worden geregeld, gaat de grens tussen beide landen niet op slot. Dat verzekert May. "We garanderen dat er geen harde grens komt in Noord-Ierland. En we gaan we door met het behoud van het constitutionele en economische integriteit van het Verenigd Koninkrijk."

Kostenberekening

Ook is is er gesproken over de kosten van de brexit. Het gaat om afspraken over de berekening van de scheidingskosten, niet om het uiteindelijke bedrag. Maar geschat wordt dat de Britten tussen de 45 en 50 miljard euro moeten betalen.

Rechten EU-burgers

Tot slot zijn er afspraken gemaakt over de rechten van EU-burgers in het Verenigd Koninkrijk. Volgens May blijven die behouden voor de meer dan drie miljoen EU-burgers die wonen in het Verenigd Koninkrijk en de miljoen Britse burgers in de EU.

"De rechten van EU-burgers die wonen in het Verenigd Koninkrijk worden verankerd in de wetten van het Verenigd Koninkrijk en gehandhaafd door Britse rechters. Ze zullen kunnen blijven leven zoals ze altijd geleefd hebben."

Handelsrelaties

De brexit moet in maart 2019 een feit zijn. De scheidingsvoorwaarden zijn nu bepaald. Maar er is nog een lange weg te gaan, waarschuwt president Donald Tusk van de Europese Raad. Want nu beginnen onder meer de onderhandelingen over de handelsrelaties tussen Londen en Brussel: het moeilijkere deel van brexit. Voor het maken van die afspraken is nu nog maar ruim een jaar de tijd.

Reportage en gesprekken: Eerste brexit-akoord bereikt

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl