Aangepast

Zorgen om populaire wensballon: het zijn rondvliegende, brandende fakkels

De wensballon is populair. De rage is overgewaaid uit landen als Thailand en maakt furore als een soort vuurwerk zonder knal. Maar er gebeuren regelmatig ongelukken mee. Vaker klinkt de roep om een landelijk verbod.

Dieren raken in ballonresten verstrikt en soms vliegen huizen in brand. Molenaars slapen er slecht van tijdens de jaarwisseling. Sterker, ze slapen niet, maar waken. Zoals molenaar Peter Paul Klapwijk. "Dit is riet. De brandweer zegt als een molen in brand vliegt is het eigenlijk al te laat. Die is zo weg. Dus moeten we zelf waken."

Wensballonen: mooi maar gevaarlijk

"Wij zijn ons huis kwijtgeraakt", zegt Cathy van Hoorn. Ze woonde in een stolpboerderij, tot een fatale brand de boerderij in de as legde. Dick Schilder, buurman en brandweerman, hielp met blussen van de boerderij. Tevergeefs. "Het ging te snel."

"Het zijn rondvliegende, brandende fakkels. Levensgevaarlijk', zegt Cees van der Vlist, directeur van de stichting Werelderfgoed Kinderdijk. "Een wensballon is altijd gevaarlijk, omdat je niet weet waar zo'n ding neerkomt." Kinderdijk is wereldberoemd vanwege de molens. Maar er wonen ook veel boeren. "Kortom: een verbod op wensballonnen", bepleit Van der Vlist.

Een landelijk verbod is er nog niet. Nu kunnen gemeenten per keer bekijken of ze een verbod op wensballonnen willen afkondigen. Bijvoorbeeld rond de jaarwisseling. Het is onduidelijk of er voldoende draagvlak is voor een landelijk verbod.

Wat doen omringende landen?

Overigens is Nederland natuurlijk niet het enige land dat met de wensballon worstelt. In Groot-Brittannië is er nog geen landelijk verbod, maar loopt er wel een petitie waarbij al 43.000 van de 100.000 benodigde handtekeningen zijn verzameld. Er kan nu lokaal een verbod worden afgekondigd. Ook gelden er strenge regels voor de verkoop van de sky lanterns.

In Duitsland zijn de Himmelslaterne in bijna alle deelstaten verboden. In sommige kun je geen vergunning krijgen, andere kennen zelfs fikse boetes. Brandenburg is de enige deelstaat waar nog geen beperkingen gelden, al wordt ook daar over een verbod nagedacht.

Reportage: Moeten wensballonnen landelijk verboden worden?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl