Trump tekent besluit om Jeruzalem als hoofdstad Israël te erkennen
Aangepast

Hoe denkt Den Haag over Trumps erkenning van Jeruzalem?

De Tweede Kamer voelt er niets voor om, in navolging van de Verenigde Staten, Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël. Dat zou ook betekenen dat de Nederlandse ambassade wordt verplaatst van Tel Aviv naar Jeruzalem. Slechts een minderheid van SGP, ChristenUnie, PVV en FvD is voorstander.

SGP

De SGP steunt Trump en noemt het een schande dat Nederland niet voor Jeruzalem kiest. "Als een land aangeeft: dit is onze hoofdstad en hier zijn onze ambassades gevestigd, dan vind ik het ongepast om daar tegenin te gaan."

ChristenUnie

De ChristenUnie gebruikt minder ferme taal, maar vindt ook dat de ambassade terug moet naar (west-)Jeruzalem. ChristenUnie-woordvoerder Voordewind zegt niet zo onder de indruk te zijn van de stap van Trump. Meerdere Amerikaanse presidenten wilden dit, alleen Trump doet het nu.

D66

Coalitie-genoten VVD en D66 zijn het niet eens met de ChristenUnie. "Dat mag ook in een coalitie", aldus D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma. De Democraat vergelijkt Trump met iemand die een lucifer boven een kruitvat houdt. Hij vreest schade voor het vredesproces in het Midden-Oosten.

VVD

Han ten Broeke (VVD): "Trump is te vroeg, dit helpt nu niet." De VVD kijkt uit naar het moment dat Nederland ooit zijn ambassade naar Jeruzalem kan verplaatsen, maar dat kan pas als er twee staten zijn (Israël en de Palestijnse staat), die vreedzaam samenwerken.

Hoe denken ze in Den Haag over het besluit van Trump?
Reportage: Trump erkent Jeruzalem als hoofdstad van Israël

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl