De kliniek Altrecht Aventurijn in Den Dolder
Aangepast

Voorlopig geen 'zwaardere gevallen' meer naar kliniek Den Dolder

De kliniek in Den Dolder waar Michael P. werd behandeld, gaat voorlopig geen "zwaardere gevallen" meer aannemen. Dat laat de Altrecht Aventurijn-kliniek weten na een onderzoek in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Het ministerie liet de quickscan uitvoeren na de moord op Anne Faber, waarvoor P. als verdachte is opgepakt.

Na gesprekken concluderen de onderzoekers dat de zorgbehoefte van de patiënten in de praktijk soms complexer blijkt te zijn dan op basis van het dossier kon worden ingeschat. Daarmee wordt bedoeld dat sommige patiënten, zoals Michael P., meer begeleiding en zorg nodig hadden dan de kliniek kon inschatten op basis van aangeleverde informatie.

In het onderzoek constateert de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd samen met de Inspectie Justitie en Veiligheid ook dat het personeel onder grote werkdruk staat, waardoor medewerkers zich soms onveilig voelen. Vanwege ziekte en het vele werk is gemiddeld een op de acht verplegers en begeleiders een ingehuurde kracht. Op piekmomenten is dat zelfs een op de vijf.

Het vaste personeel in de kliniek in Den Dolder maakt zich daar zorgen over. De ingehuurde begeleiders en verpleegkundigen weten volgens de vaste medewerkers soms onvoldoende van de complexe psychiatrische problematiek van sommige patiënten.

Drugs

Verder zijn er zorgen over drugsgebruik door patiënten in de kliniek. Zo slagen patiënten er gemakkelijk in drugs te kopen vlak bij de kliniek en in omliggende dorpen. De kliniek heeft inmiddels meer beveiligers en buurtcoaches ingezet. Ook wordt er nauwer met de politie samengewerkt.

Berichten over relaties tussen personeel en patiënten zijn door de onderzoekers overigens niet bevestigd. Medewerkers gaven aan dat ze zich niet herkennen in berichten in de media daarover.

In een reactie op het rapport zegt het bestuur van de kliniek: "Wij vinden het vreselijk wat er is gebeurd, en hebben in gedachten het leed van alle betrokkenen. Wij waarderen het dat de Inspecties zo snel hun eerste onderzoek hebben afgerond. Het is belangrijk dat de onderzoekers alle ruimte hebben geboden aan patiënten en medewerkers van Aventurijn. Zij konden hun verhaal en hun zorgen over het werk met hen delen."

Minister

Minister Dekker voor Rechtsbescherming vindt dat in de kliniek snel dingen moeten worden verbeterd. Dat moet de instelling zelf doen, benadrukt Dekker. Hij vindt de veiligheid het belangrijkst. De minister zegt overigens ook dat de kliniek zelf al maatregelen heeft genomen en dat er ook al patiënten zijn overgeplaatst.

Er komt een toezichthouder van buiten die erop toeziet dat de verbeteringen adequaat verlopen.

Studiogesprek Peter van der Laan: Rapport wijst op structureel drugsprobleem in klinieken

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl