Voorstanders van de traditionele Zwarte Piet houden demonstranten tegen op A7
Aangepast

'Zwaar vuurwerk bij Pietendemonstratie in Dokkum'

Tijdens alle commotie over het zwartepietenprotest bij Dokkum, kwamen bij de politie berichten binnen over demonstranten die op weg waren met zwaar vuurwerk.

Dit zegt burgemeester Marga Waanders van de Friese gemeente Dongeradeel, waar Dokkum onder valt. Het was voor de autoriteiten reden om het protest tegen Zwarte Piet van afgelopen zaterdag te verbieden.

"Het was een dilemma: enerzijds is er het grondrecht tot demonstreren, anderzijds is er de verantwoordelijkheid om iedereens veiligheid te waarborgen. In dit geval moest prioriteit gegeven worden aan de veiligheid."

Reportage: Boze Friezen versus anti-Zwarte Piet-activisten

Intocht

Sinterklaas kwam dit weekend aan in Dokkum. Ver weg van alle voor- en tegenstanders van Zwarte Piet, zo was de gedachte. Maar dat liep anders. Het kwam zelfs tot een snelwegblokkade op de A7: boze Friezen hielden er demonstranten van Kick Out Zwarte Piet tegen, die onderweg waren naar de intocht.

Uit vrees voor ernstige wanordelijkheden in de stad, verbood de burgemeester daarop de demonstratie. Ze vond de veiligheid belangrijker dan het recht op demonstratie.

"Relschoppers hebben het met behulp van het systeem voor elkaar gekregen dat het recht om te demonstreren in dit land de nek wordt omgedraaid", reageerde de anti-Zwarte Piet-organisatie.

Strafrechtelijke vervolging

Politie en OM in Friesland buigen zich inmiddels over de mogelijke strafrechtelijke vervolging van de Friezen die de snelweg blokkeerden. Om hun eventuele boetes te kunnen betalen is er inmiddels ruim 30.000 euro binnengehaald.

"Ik ken de mensen die meededen niet en ik zou zelf ook niet aan zo'n actie hebben meegedaan. En dat de politie hier iets van moet vinden, dat snap ik ook. Ik ben ook geen rechter, maar ik steun wel het idee achter de blokkade-actie", zegt de initiatiefnemer van de inzameling in de Leeuwarder Courant. Hij is overdonderd door de snelheid en het succes van zijn initiatief.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl