Aangepast

Meer jonge moslims leven naar strikte islamitische regels. Dreigt segregatie?

  • Soukaina Belahnichi

    Redacteur

  • Soukaina Belahnichi

    Redacteur

Het is stil wanneer Abid Tounssi, voorheen bekend als rapper Salah Edin, in het stadhuis van het Belgische Genk vertelt waarom hij nooit meer een album wil uitbrengen. En waarom hij liever niet heeft dat er nog naar zijn muziek wordt geluisterd.

Salah Edin was heel erg populair, met name onder Marokkaans-Nederlandse jongeren, maar hij stopte vorig jaar met rappen. Volgens hem zijn de beste teksten al geschreven: die staan namelijk in de Koran.

Hij geeft nu voordrachten over het geloof in België en Nederland, onder zijn echte naam Abid Tounssi. En daar hoort ook een andere voorbereiding bij. "Vroeger stak ik een joint op voor de show, nu doe ik een gebed. Dat is een wereld van verschil."

Tot inkeer gekomen

De ex-rapper geeft in Genk een persoonlijke lezing. Hij vertelt hoe hij na de geboorte van zijn zoontje tot inkeer is gekomen. "Ik ben als moslim geboren, maar zo heb ik me in die tijd niet gedragen." Tranen rollen over zijn wangen, want Tounssi heeft spijt.

Hij vertelt dat hij niet alleen stopt met muziek maken, maar ook met het beluisteren ervan. Volgens Tounssi is dit zondig, net als ontucht, overspel, bepaalde kleding en het nuttigen van alcohol. "De straf binnen de islam voor zang en muziek is buitengewoon ernstig."

Veel jongeren in de zaal zijn onder de indruk van zijn verhaal. En ze hebben ook veel vragen. Tounssi krijgt de vraag of hij tips heeft voor anderen die ook willen stoppen met muziek. Maar ook of muziek luisteren wel écht zo slecht is.

Ex-rapper Abid Tounssi (links) en prediker Ali Houri

Tounssi deelt deze avond het podium met de populaire islamprediker Ali Houri, ofwel Broeder Alkhattab. Hij was ooit een zaalvoetbalinternational, maar gooide zijn leven om toen hij werd gegrepen door een preek op een casettebandje.

Nu geeft hij in Nederland en België elke avond colleges over de islam. En overal zitten de zalen vol. In onderstaande video vertellen twee jonge vrouwen wat de lessen van Ali Houri voor hen hebben betekend.

'Ik stopte met mijn modestudie, omdat ik het niet vond passen bij de islam'

Arabist Jan Jaap de Ruiter, verbonden aan Tilburg University, zegt dat er in Nederland steeds meer van dit soort bijeenkomsten zijn. "Dit komt door de zoektocht naar identiteit en het verlangen een ware moslim te zijn."

Deuren sluiten door beslissingen

Pas de levenswijze van de profeet Mohammed toe. Dat is een belangrijke boodschap uit de lessen van Ali Houri. Maar kun je deze levenswijze wel integreren in de hedendaagse samenleving? Trekken zijn studenten zich niet steeds meer terug uit de Westerse maatschappij?

"Laat ik voorop stellen dat in de lessen vooral wordt gehamerd op het gedrag, op het meedoen in de samenleving", zegt Houri. "En iedereen kan daar een bepaalde invulling geven op zijn niveau."

Hij vervolgt: "Ze moeten heel erg bewust zijn van het feit dat ze met bepaalde beslissingen die ze maken in hun leven, misschien bepaalde deuren kunnen sluiten. "

Behoudende moslim of purist

"Het leven zoals de profeet Mohammed gaat niet samen met de Westerse normen en waarden. Het risico hiervan is dat deze groep goed opgeleide jongeren zich isoleert van de samenleving. Dit kan leiden tot segregatie", zegt De Ruiter.

"In Nederland hebben we allerlei groepen die zich afzonderen van de samenleving. Maar bij conservatieve moslims is het moeilijk om een onderscheid te maken tussen een behoudende moslim en een purist." Met dat laatste duidt hij op de salafistische stroming.

Hij vervolgt: "In principe is er niks mis met de purist, maar er hangt wel een donkere wolk van geweld boven. Moslimterroristen bijvoorbeeld claimen wel puristen te zijn. Het is een dunne lijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl