Aangepast

Personeelstekort in de zorg: mannen en Belgen gezocht

  • Christel Voorn

    redacteur/verslaggever binnenland

  • Christel Voorn

    redacteur/verslaggever binnenland

Zorginstellingen boren nieuwe doelgroepen aan in hun zoektocht naar personeel. Er staan duizenden vacatures open en in de komende jaren hangt Nederland een personeelstekort van 125.000 mensen boven het hoofd.

De Valkenswaardse instelling Valkenhof richt zich nu actief op mannen en ziekenhuis ZorgSaam in Zeeland probeert Vlaamse verpleegkundigen naar Nederland te halen.

Het vinden van goed zorgpersoneel is niet gemakkelijk. Er staan op dit moment zo'n 25.000 vacatures open, hoofdzakelijk in de ouderenzorg. Er is een tekort aan gespecialiseerde verpleegkundigen, verzorgenden en als gevolg van nieuw kabinetsbeleid zal de werkgelegenheid in de verpleegzorg met nog eens 70.000 werkenden groeien.

Zoektocht naar personeel: zorginstellingen boren nieuwe doelgroepen aan

Vlaamse verpleegkundigen

Het Zeeuwse Ziekenhuis ZorgSaam wil gezien de grote krapte honderden verpleegkundigen net over de grens, in Vlaanderen, werven. Hoewel het tekort aan verpleegkundigen in het hele land dreigt, hangt de provincie Zeeland een extra donkere wolk boven het hoofd.

In Zeeuws-Vlaanderen wonen de meeste 65-plussers van Nederland. Rene Smit is bestuurder van ziekenhuis ZorgSaam en zegt aan Nederlandse krachten niet genoeg te hebben. Hij bereidt zich al langer voor op de Vlaamse markt. Hij spreekt met onderwijsinstellingen en stuurt speciale recruiters over de grens.

"Dat heeft alles te maken met de bijzondere omstandigheden hier aan de grens van Nederland. Dubbele vergrijzing, Hollanders willen niet hier komen. Dus moeten we Vlamingen proberen aan te trekken."

Nu lijkt het erop dat we elkaar vliegen gaan afvangen. Dat vind ik moreel niet uit te leggen.

Lon Holtzer, zorgambassadeur in Vlaanderen

Het werven van Vlaamse verpleegkundigen kan dan misschien een oplossing bieden voor het tekort in Zeeland, Vlaanderen zelf heeft ook al te maken met een verpleegkundigentekort. En dat steekt.

"We hebben vrij verkeer van personen in Europa en het is prima als individuele verpleegkundigen over de grens willen werken. Maar dat op deze manier geprobeerd wordt om grote aantallen te werven, voelt hoogst ongemakkelijk", zegt Lon Holtzer, zorgambassadeur in Vlaanderen. Ze is in 2010 aangesteld door het kabinet om het personeelstekort in de zorg tegen te gaan, en is bepaald niet geamuseerd door de actie van het Nederlandse ziekenhuis. "We hebben in Vlaanderen ook een tekort en nu lijkt het erop dat we elkaar vliegen gaan afvangen. Dat vind ik moreel niet uit te leggen."

Overstappen

Dat Vlamingen de overstap maken beaamt ook de Belgische Jerney Ekkebus. Ze is gespecialiseerd verpleegkundige en heeft onlangs Vlaanderen ingeruild voor Nederland. "Het werk in Nederland is uitdagender, gespecialiseerder, en het verdient ook gewoon een stuk beter."

Vlaams zorgambassadeur Holtzer vreest dat ziekenhuizen straks tegen elkaar op gaan bieden met hogere lonen. "Dat heeft tot gevolg dat de zorg alleen maar duurder wordt. Dit voelt allemaal hoogst ongemakkelijk."

Mannen gezocht

Ook in Valkenswaard hebben ze besloten de werving dit jaar helemaal anders aan te pakken. Een speciale campagne richt zich nu op mannelijk personeel. Niet vreemd, als je bedenkt dat op moment meer dan 90 procent van verplegers en verzorgers vrouw is.

Zorgdirecteur Annemieke Blokker heeft achttien vacatures open staan. "Zorginstellingen om ons heen vissen allemaal in dezelfde vijver van jonge vrouwen, dus wij hebben besloten ons eens op een andere doelgroep te richten."

"Mannen die hun baan verloren zijn tijdens de crisis of uit een hele andere sector komen kunnen bij ons terecht. We hebben een interne opleiding en ze kunnen vrijwel direct beginnen met werken."

'Er zijn gewoon te weinig mannen in de zorg'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl