Nieuwsuur
Talal Derki

De elfjarige Osama is vernoemd naar Osama Bin Laden. Osama's vader is een van de stichters van Al-Nusra, de Syrische tak van al-Qaida. Hij maakt bommen, droomt van een kalifaat en hoopt dat zijn elfjarige zoon zo snel mogelijk mee kan vechten in de jihad.

Vader en zoon zijn de hoofdpersonen van de film Of Fathers and Sons van de Syrische documentairemaker Talal Derki. De film gaat zaterdag in première tijdens het documentairefestival IDFA. Derki won het vertrouwen van de vader en volgde het gezin ruim twee jaar.

We zien een liefdevolle vader die zijn tijd verdeelt tussen zorgen voor zijn gezin en oorlog voeren. Derki laat de oorlog in Syrië zien vanuit het perspectief van een jihadist. Hij ziet het Westen als de vijand en hoopt met geweld het kalifaat te realiseren.

Kinderen in een oorlog

Om toegang tot het terroristengezin te krijgen moest Derki ver gaan. Hij is atheïst, maar deed zich voor als vrome moslim met veel sympathie voor het extreme gedachtegoed van Osama's vader.

Derki liet zijn eigen zoon en vrouw achter in Berlijn en trok naar de provincie Idlib in Noord-Syrië. Daar verbleef hij wekenlang bij het gezin.

"Ik moest digitaal veel sporen wissen. Als ze er alleen al achter waren gekomen dat mijn vrouw geen nikab draagt, was dat genoeg geweest om me te onthoofden", vertelt Derki.

Bombardementen

Hij doorstond angstige uren bij het gezin. 's Nachts vreesde hij de bombardementen, wetende dat hij logeerde bij een hooggeplaatste strijder van al-Qaida. "Soms belde ik huilend mijn vrouw op. Ik had haar beloofd nog niet dood te gaan, en die belofte wilde ik nakomen."

Het gevaar was het waard voor Derki, die het als Syrische filmmaker als zijn plicht ziet om de oorlog vast te leggen. "Als ik het niet doe, doet niemand het."

Derki verhuisde zelf een paar jaar geleden van Damascus naar Europa, maar bleef films over Syrië maken. Zoals het bekroonde Return To Homs. Daarvoor filmde hij drie jaar lang in de stad Homs, en laat daarbij de periode vlak voor en tijdens het begin van de oorlog zien.

Kinderen van al-Qaida

STER reclame