Nieuwsuur

Discussie over afschaffen dividendbelasting duurt voort

Aangepast
ANP

De storm rond het kabinetsplan om de dividendbelasting af te schaffen is nog niet gaan liggen. Premier Mark Rutte moet morgen in de Tweede Kamer opnieuw uitleg geven over het besluit. Veel oppositiepartijen plaatsen vraagtekens bij de maatregel die de schatkist 1,4 miljard kost.

Volgens de regeringspartijen staat daar behoud van werkgelegenheid en een goed vestigingsklimaat tegenover. Maar de oppositie denkt daar anders over. Ze vinden dat het geld die de belasting oplevert beter kan worden besteed en dat het kabinet zich laat chanteren door de grote bedrijven.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Debat afschaffing dividendbelasting: Asscher (PvdA) versus Van Tilburg (Euronext)

Kabinet onder druk gezet?

Aanleiding voor het Kamerdebat is het bericht dat een aantal multinationals de formerende partijen onder druk heeft gezet. Bedrijven als Shell en Unilever zouden overwegen om hun hoofdkantoor uit Nederland terug te trekken.

Rutte erkende vorige week in een brief aan de Tweede Kamer dat hij met meerdere bedrijven heeft gesproken over het afschaffen van de dividendbelasting. Hij vindt dat dit soort achtergrondgesprekken horen bij zijn werk. Om welke bedrijven het gaat, wil de premier niet zeggen. Hij vindt dat bedrijven moeten kunnen rekenen op de vertrouwelijkheid van dergelijke gesprekken en dat het niet aan hem is om ze te noemen.

Dividendbelasting: hoe werkt het?

Bedrijven betalen meestal jaarlijks een winstuitkering, oftewel dividend, aan aandeelhouders. Nu is het nog zo dat ze van dat bedrag 15 procent moeten inhouden en aan de Belastingdienst moeten betalen.

De aandeelhouders die in Nederland belasting betalen, kunnen die 15 procent vervolgens weer terugkrijgen bij de aangifte van hun inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting.

Maar als je in Nederland geen belasting betaalt, kun je in veel gevallen die dividendbelasting ook niet terugkrijgen. Het gaat dan om particuliere beleggers, pensioenfondsen en beleggingsfondsen uit het buitenland.

Al met al betalen buitenlandse beleggers nu zo'n 1,4 miljard euro dividendbelasting per jaar. Als die wordt afgeschaft, gaan zij er dus zo'n 1,4 miljard op vooruit en kost het de schatkist datzelfde bedrag.

Maurice van Tilburg, de baas van Euronext, de Amsterdamse beurs, is voorstander van het schrappen van de dividendbelasting. "Het zorgt voor veel administratieve rompslomp en heeft bovendien een negatieve impact op ons Nederlandse vestigingsklimaat", schrijft hij in een column in De Telegraaf.

"Veel vooral internationale bedrijven zien de belasting als een belemmering. Die telt mee in de overweging voor bedrijven en investeerders om al dan niet voor Nederland te kiezen."

En die bedrijven zijn volgens hem juist heel belangrijk voor Nederland. "De komst van multinationals heeft een positieve invloed op onze economie via werkgelegenheid, belastingen en een internationale uitstraling van Nederland."

Nultarief

Met het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie komt er mogelijk een verschuiving of herverdeling van het Europese financiƫle centrum. "Daarom moeten wij ervoor zorgen dat Nederland een aantrekkelijke optie blijft als investerings- of vestigingsland."

Van Tilburg benadrukt dat er in het Verenigd Koninkrijk geen dividendbelasting wordt geheven. "Om 'post-brexit' even aantrekkelijk te zijn voor buitenlandse partijen is een gelijkstelling een goed begin."

In veel van onze buurlanden is de dividendbelasting hoger dan 15 procent. Neem bijvoorbeeld Duitsland (25 procent) en Belgiƫ (30 procent). Maar er zijn ook genoeg landen waar de belasting lager is of niet wordt geheven.

PvdA-leider Lodewijk Asscher vindt dat met de 1.4 miljard euro hele andere dingen gedaan kunnen worden en noemt de maatregel een 'sinterklaascadeau voor beleggers'.

Lodewijk Asscher
@LodewijkA
Straks in debat bij @Nieuwsuur over #dividendbelasting
1 jaar geleden

Vanavond in de uitzending een debat over het afschaffen van de dividendbelasting tussen PvdA-leider Lodewijk Asscher en Maurice van Tilburg, de baas van Euronext, de Amsterdamse beurs.

Nieuwsuur

Nieuwsuur is een programma van

STER Reclame