Nieuwsuur

Politie Enschede doet onderzoek naar actie Pegida

Aangepast
Pegida-Nederland/Twitter

Even heeft hij geaarzeld of hij er wel aandacht aan moest geven: burgemeester van Enschede Onno van Veldhuizen vindt de actie van Pegida een provocatie. "En provocaties leven van aandacht." De politie onderzoekt de zaak.

Aanhangers van Pegida Nederland voerden zondag actie tegen de bouw van een grote moskee. Op de bouwlocatie zette de organisatie een 'kerk' met een kruis neer die door een 'pastoor' werd ingewijd met varkensbloed. Een filmpje verscheen daarna op sociale media.

Walgelijke gedrag

Volgens voorman Edwin Wagensveld van Pegida Nederland werd de actie gevoerd met veertien mensen en is alles gefilmd door PowNed, dat er maandag verslag van deed. "Rond een uur over zeven hebben we ook het gebeier van kerkklokken laten horen", vertelt hij in Tubantia.

"Ik kan het alleen maar in scherpe bewoordingen veroordelen. Enschede distantieert zich van deze actie, van dit walgelijke gedrag. Je kunt er van alles van vinden, van de bouw van de moskee, maar dit gaat echt veel en veel te ver", zegt Van Veldhuizen.

Als je zo tekeergaat met een kruis in de vroege ochtend, krijg ik de associatie van de Ku Klux Klan.

Onno van Veldhuizen, burgemeester

Van Veldhuizen betreurt het ontbreken van elke dialoog of gesprek. "Het zijn alleen maar woorden die oproepen tot haat en geweld. En daar zijn woorden niet voor bedoeld in een democratische rechtsstaat waar wij in leven."

Compromis

De burgemeester wil nagaan of juridische stappen mogelijk zijn. "Wij wisten van deze demonstratie niets af. Pas achteraf." Verder maakt hij een vergelijking met de Ku Klux Klan. "Als je zo tekeergaat met een kruis in de vroege ochtend, krijg ik die associatie."

Voor Wagensveld is de kous nog niet af. "Weet u wat een provocatie is? Een haathuis, want zo noemen wij een moskee, neerzetten. En dan ook nog de grootste van Nederland. Dat is een provocatie! Maar dat ding gaat er niet komen, neemt u dat van mij aan. Dit is niet onze laatste actie in Enschede."

Vorig jaar werd er een compromis gesloten met het bestuur van de moskee over het geluid van de gebedsoproepen, waarna de gemeenteraad van Enschede instemde met de komst van een nieuwe moskee naar de stad.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Onderzoek naar provocerende actie tegen moskee
Nieuwsuur

Nieuwsuur is een programma van

STER Reclame