Woningaanbod
Aangepast

Amsterdam wil jonge gezinnen houden

Amsterdam wil zijn best doen om de stad voor jonge mensen met kinderen aantrekkelijk te houden. "Het nieuws dat jongen mensen de stad verlaten verrast ons een beetje, want het volgt op een periode waarin jonge mensen juist naar de stad trokken en in de stad bleven", zegt de Amsterdamse wethouder Laurens Ivens van Bouwen en Wonen.

Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat veel jonge gezinnen de grote stad verlaten. De uittocht is het grootst vanuit Amsterdam. Veertig procent van de gezinnen verhuist binnen vier jaar na de geboorte van het eerste kind naar een andere gemeente. Uit Utrecht vertrok 34 procent, uit Rotterdam 28 procent en uit Den Haag 27 procent.

Tuin

Volgens Ivens is het van alle tijden dat jonge gezinnen op zoek gaan naar een huis buiten de stad. "Ze zoeken een huis met een tuin, veel speelruimte voor de kinderen. Maar nieuw is dat ze de stad verlaten omdat ze zeggen: ik kan de stad niet meer betalen. Mijn schrikbeeld is een soort Londen, waar geen gezinnen meer wonen, geen lage inkomens meer zijn, en geen kinderen."

De vierkante meterprijs is Amsterdam is twee keer zo hoog als in bijvoorbeeld Almere. En ook de huizenprijzen zijn in Amsterdam enorm gestegen. "Overigens wordt die stijging deels gecompenseerd door de lage hypotheekrente", zegt Ivens.

Amsterdam wil om het tij te keren het bestand van sociale huurwoningen in tact houden. Ivens: "We proberen te voorkomen dat die door verkoop of huurverhoging voor mensen met een kleine beurs onbereikbaar worden."

Wetgeving

Verder wil de stad nieuwbouw van huurwoningen realiseren in de sociale sector en het middensegment, met huren van 700 tot 1100 euro per maand. Ook moet er bij de nieuwbouw van koopwoningen een woonverplichting komen. "Dat betekent dat degene die de woning koopt er ook zelf gaat wonen", zegt Ivens.

"Maar dat is maar een klein deel van de koopwoningen in Amsterdam. Voor verdere maatregelen heb ik de steun van de Tweede Kamer nodig. Er moet wetgeving komen om de betaalbaarheid van de stad te garanderen", zegt Ivens.

Waar Amsterdam kan, trekt de stad op met de andere drie steden. "Maar we hebben niet allemaal dezelfde problemen. Uit Amsterdam vertrekken veel mensen, relatief twee keer zo veel als uit Den haag."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl