Hij doet zijn best zijn leven te leiden, maar er is heel veel kapot gemaakt. Oud-militair Mike werd stelselmatig mishandeld en misbruikt als militair van de Luchtmobiele Brigade in de Oranjekazerne in Schaarsbergen.
"We werden gedwongen met onze handen tegen het voertuig te gaan staan en onze broek te laten zakken. Op dat moment trokken twee van onze collega's een latex handschoen aan en zijn achter ons gaan staan. Zij hebben toen met hun vinger tegen mijn kont aan gezeten, waarbij de korporaal een verhaal ophing over mannelijkheid, groepsbinding, om erbij te horen. Dat we in dat kader werden ontgroend en dat we daarom dit ritueel moesten ondergaan."
"Ik kan niet beschrijven hoe ik mij gevoeld heb in die tijd. Er gingen zo veel emoties door me heen. Ik wilde mezelf niet laten kennen. Ik zei: doe het maar, kom dan. Mijn buddy reageerde anders. Die zei: flikker maar op. Er gaat van alles door je heen."
"De een reageert anders dan de ander. De ander denkt: dit doe ik absoluut niet. Toch hebben wij allebei onze broek laten zakken. Je moet op dat moment. Je gaat daar doorheen. De psychische druk en wat dat met je doet."
Voor Mike en twee andere militairen waren de aanhoudende incidenten reden om in 2014 te vertrekken. Vandaag deden zij hun verhaal in De Volkskrant. Een van de militairen zegt meermalen te zijn verkracht. Hij ondernam nadien een zelfmoordpoging. Alle drie de getroffen soldaten zijn of worden behandeld voor de psychische schade die ze hebben opgelopen.
Mike: "Op dat moment besef je dat nog niet. Later als je terugdenkt, ga je beseffen dat het absoluut niet normaal is. In een burgerbedrijf, dat is absurd. Het is ons overkomen."
Er zijn gevallen dat jongens een lepel in de kont hebben gehad die werd rondgedraaid, tot bloedens toe.
"Ik doe mijn verhaal om aan te tonen welke druk er op je ligt binnen de machtsverhoudingen. Dat neemt echt sadistische vormen aan waarbij je jezelf kwijtraakt, je hele eigenwaarde. En om mij heen is er nog veel meer gebeurd met anderen", vertelt Mike.
"Ik wil gerechtigheid. Ik weet ook dat de daders dit verhaal volgen. Ze zullen vloeken, ze zullen me lafaard noemen of snitch. Dat interesseert me eigenlijk niet. Ik wil hierbij opkomen voor mijn rechten, voor de eigenwaarde en de eer van mijn maat. Die jongen is zwaar gekrenkt, zwaar vernederd. Er is iets verschrikkelijks gebeurd, waar hij niet over durfde te praten. Ik weet van die gebeurtenissen af."
"De doelen waarmee ik in het leger ging, die dromen zijn tenietgedaan. En van vele anderen. Er zijn veel jongens die meteen ontslag hebben genomen, die zijn gepest, vernederd. Er zijn gevallen dat jongens een lepel in de kont hebben gehad die werd rondgedraaid, tot bloedens toe. Er zijn verkrachtingen, er zijn jongens verplicht drugs te gebruiken. Je wordt constant over je grenzen heen getild."
'In een hel leven'
Voor Mike was er de druppel toen zijn collega-militair huilend op het bed zat en instortte. "Wij hebben toen als kameraden gezegd: we gaan je helpen en laten je niet zakken. We zijn toen met zijn drieën gaan praten wat ons overkwam. Op dat moment zijn we tot het besluit gekomen dat het zo niet verder kan, dat ik zo mijn leven niet kan leiden. Ik heb niet voor niks mijn sociale leven ingeleverd, zoveel moeite gedaan om dit te bereiken en ik ga niet in een hel leven."
De drie zijn op een kamer gaan zitten en hebben alles op papier gezet. "Daarmee waren we bezig en toen kwam er een korporaal de kamer binnen. Die legde ons op dat we absoluut niet met onze collega mochten praten, die op dat moment aan het huilen was. Hij zei dat hij een leugenaar was en dat hij een kneus was en dat ze hem de groep uit wilden hebben."
Diezelfde vertrouwenspersoon zat in de bar met onze leidinggevende lachend te vertellen wat wij hadden opgeschreven en wat er was gebeurd.
"Op dat moment zijn ik en mijn collega het zat geworden en hebben we die kerel naar buiten geduwd. De deur op slot gedraaid en onze insteek om het aan te kaarten doorgezet. Met het formulier zijn we s'avonds naar het kantoor van de sergeant-majoor gelopen."
Maar de sergeant-majoor - die ook vertrouwenspersoon was - schaadt het vertrouwen van de jongens. "Ik kan het me goed herinneren dat ik met mijn collega bij de koffieautomaat stond. En diezelfde vertrouwenspersoon zat in de bar met onze leidinggevende lachend te vertellen wat wij hadden opgeschreven en wat er was gebeurd."
"Op dat moment ben je bang. Weet je absoluut niet meer wie je kunt vertrouwen en wie niet. Je bent al beschadigd, maar op dat moment is je vertrouwen gewoon nog meer beschadigd."
Uiteindelijk komt er toch een hoorzitting. "We hebben op dat moment ook een formulier moeten tekenen dat wat op die hoorzitting gebeurde, dat we dat niet vertelden aan derden en dat het binnen vier muren moest blijven. Daaruit ontstond angst bij ons drie. Ik ben langzamerhand aan de drank gegaan, grote hoeveelheden."
Ik wil voor hun voorkomen dat tegen ze gezegd wordt: ik neuk je, dat over ze heen wordt geplast.
"Het gaat mij er niet om dat er koppen rollen. De daders en hun straf, het zal mij een rotzorg zijn. Het gaat mij erom dat er nu aan het licht komt dat binnen die brigade dingen gebeuren waarbij mensen lichamelijk en psychisch mishandeld worden. Ik wil dat voorkomen voor de toekomst."
"De jongens die nu 17 zijn, die nu aan het sporten zijn, die nu met goede moed de opleiding in gaan, de jongens die nu het doel hebben om die baret te halen, allereerst wil ik ze erop attent maken dat het niet alleen hosanna is, en dat je altijd dingen mee zal maken die hard zijn."
"Maar ik wil voorkomen dat tegen ze gezegd wordt: ik neuk je, dat over ze heen wordt geplast, dat ze chai boy worden genoemd. Ik wil voorkomen dat ze met hetzelfde gevoel als wij zitten: het verdringen en het zoeken in de alcohol, in de problemen raken. Ik wil hun een goeie diensttijd toewensen en dat dit niet meer gebeurt."
"Ik heb van dichtbij meegemaakt hoe mijn maat totaal afgegleden is. Als ik één ding heb geleerd in het leger is dat je nooit opgeeft en je kameraden nooit in de steek laat. En dat zal ik ook nooit doen. Ik zal altijd achter hem blijven staat, blijven knokken voor zijn en mijn gerechtigheid."
Strafrechtelijk onderzoek
Vier betrokken militairen bij de incidenten zijn na de hoorzitting ontheven uit hun functie en overgeplaatst naar een ander onderdeel. Ook hebben ze een negatief ambtsbericht gekregen waarin staat dat ze zich hebben misdragen.
Het Openbaar Ministerie zou geen strafrechtelijk onderzoek hebben ingesteld omdat de betrokken militairen geen aangifte wilden doen en geen verklaring wilden afleggen. De militair die een zelfmoordpoging deed, heeft twee weken geleden aangifte gedaan bij de marechaussee.
Regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie willen opheldering van minister Ank Bijleveld (CDA) en staatssecretaris Barbara Visser (VVD) van Defensie over de misbruikzaak. Visser heeft vandaag gereageerd en is geschokt door het bericht.
"De rillingen liepen over mijn rug toen ik het las", zegt Visser. "Dit is niet Defensie-waardig, onacceptabel." Ze zegt dat iedereen bij Defensie recht heeft op een veilige werkomgeving.