Burgemeester Ahmed Aboutaleb
Aangepast

'Zeker in woonwijken willen mensen van coffeeshops af'

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb wil een alternatief voor coffeeshops. Hoe het alternatief er precies uit moet zien weet hij nog niet, maar hij heeft wel ideeën. Bijvoorbeeld via internet, een stichting, een staatswinkel of een 'joint-automaat'. Als dat lukt, kunnen coffeeshops gesloten worden.

Volgens de burgemeester zijn er per dag 25.000 mensen die cannabis kopen. In Rotterdam kan dat in 36 coffeeshops. "Het grootste probleem is dat een deel van die shops in woonwijken staat. Daar willen veel bewoners vanaf. Soms staat zo'n winkel middenin een woonstraat."

En dat veroorzaakt overlast. Een coffeeshop mag legaal cannabis verhandelen en verkopen, maar toch is het vaak ook een plek waar illegale dingen gebeuren. 70 tot 75 procent van de exploitanten komt in aanraking met criminaliteit, blijkt uit een onderzoek van Bureau Intraval uit 2005. "Deze exploitanten komen in aanraking met de politie, soms voor zware criminaliteit zoals wapenhandel."

"Is een coffeeshop wel de juiste plek om wiet te verkopen?"

Legale wietverkoop zonder coffeeshops moet kunnen, vindt Aboutaleb. "Het is een wereld die we zelf hebben gecreëerd. We geloven dat die redelijk valide is, maar je kan er toch af en toe je vraagtekens bij plaatsen."

Extra stap

Het idee voor een alternatief voor coffeeshops wordt gekoppeld aan de aangekondigde proef met door de overheid gereguleerde wietteelt. De proef draait om de 'achterdeur' van de verkoop van wiet: de inkoop. Formeel mogen coffeeshops geen cannabis inkopen, terwijl de verkoop wel is toegestaan.

Bij het experiment wordt ook de inkoop gelegaliseerd. Daarbij wordt de wiet landelijk geteeld en vervolgens verspreid onder zes tot tien gemeenten. Op die manier wordt gekeken of de criminaliteit afneemt en of de wiet daarnaast minder schadelijke stoffen bevat.

Rotterdam wil ook graag meedoen, en heeft hiervoor al eerder een plan ingediend bij toenmalig minister Opstelten van Veiligheid en Justitie.

Bekijk hier de reportage:

Regelgeving rondom wiet: nu echt tijd voor verandering?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl