Aangepast

Stijgt de zorgpremie wel of niet?

Hoeveel gaat de gemiddelde premie voor een zorgverzekering deze kabinetsperiode omhoog? De premie was dit jaar 1290 euro. Maar er is verwarring over berekeningen waaruit zou blijken dat de gemiddelde premie voor een zorgverzekering deze kabinetsperiode in totaal met 311 euro stijgt.

Volgens antwoorden van het Centraal Planbureau (CPB) op Kamervragen zou een verzekerde in 2021 - bij ongewijzigd beleid - gemiddeld 1601 euro per jaar betalen. Volgens het CPB stijgt de premie omdat de zorg steeds meer geld kost.

"Los van het kabinetsbeleid hebben zorgverzekeraars buffers. Zij houden niet van grote schommelingen in de premies en zouden kunnen besluiten de winsten terug te sluizen naar de consument. Dat geeft een heel ander kostenplaatje", zegt zorgeconoom Marcel Canoy.

Stijgt de zorgpremie wel of niet?

Collectief

Coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie hebben afgesproken dat het eigen risico de hele kabinetsperiode wordt bevroren op 385 euro per jaar. Maar bij het bepalen van de zorgpremie is het kabinet niet de enige partij.

Canoy: "Het is heel Nederlands om alleen naar het kabinet te kijken. Maar wat we ons moeten realiseren, is dat we dit collectief doen. Iedereen bepaalt de stijging van de kosten in de zorg."

Vier partijen

Zo zouden patiënten volgens Canoy niet voor elk wissewasje naar een weekend-poli kunnen stappen of niet kunnen vragen om een second opinion. "Alle vier de partijen zijn als het gaat om de gezondheidszorg aan zet: kabinet, patiënten, zorgverzekeraars en aanbieders."

De stijging van de zorgpremie is al meegenomen in de koopkrachtplaatjes die het CPB maakte naar aanleiding van het regeerakkoord. Daaruit blijkt dat vrijwel alle groepen in de samenleving er door het kabinetsbeleid op vooruit gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl