Aangepast

'China is nog steeds een dictatuur'

Voor haar boek Selma. Aan Hitler ontsnapt. Gevangene van Mao won Carolijn Visser vandaag de Libris Geschiedenis Prijs. Het is de prijs voor het beste historische boek van 2017.

Het verhaal is waargebeurd. Hoofdpersoon Selma Vos wordt in de Tweede Wereldoorlog met haar vader gedeporteerd, maar ze weet uit de trein te springen en duikt onder. Na de oorlog leert ze in Cambridge haar Chinese man kennen.

Ze vestigt zich met hem in China en komt daar terecht in de Culturele Revolutie, de bloedige zuiveringen in China eind jaren 60 en begin jaren 70. Die revolutie werd in gang gezet door de communistische leider Mao Zedong.

V.l.n.r.: Greta, Selma, Dop en Chang Tsao

Het verhaal is een combinatie van persoonlijke-, familie- en wereldgeschiedenis. Visser kwam hiermee in aanraking toen zij in 2008 de kinderen van Vos leerde kennen: Greta en Dop. Zij vertelden het verhaal van hun moeder.

Visser is bekend geworden door haar reisliteratuur en schrijft al jaren over China. Ze ziet gelijkenissen tussen het China van de voormalige president Mao Zedong en de huidige situatie in het land.

"De welvaart is gestegen, er is geen honger meer, mensen wonen nu veel beter. Maar in politiek opzicht is er niets veranderd. Als je je verzet tegen het systeem krijg je problemen."

Geen kritisch woord

Volgens Visser is China nog steeds duidelijk een dictatuur. "Jongeren hebben geen enkel besef van de geschiedenis van China. Op universiteiten wordt alleen over de victorie van het Chinese leger gekraaid. Ze mogen geen kritisch woord uitspreken."

Het boek over Selma Vos, een drama over een gezin dat ten onder gaat door het regime van Mao, zal niet in China verschijnen. Daar zou het niet mogen worden uitgegeven. "Geen sprake van. Dat kan zelfs in Hongkong niet meer. Daar worden boekhandelaren die controversiële boeken in de etalage hebben ontvoerd en gehersenspoeld. Tien jaar geleden leek er sprake van een mildere sfeer, maar dat is al lang weer voorbij."

Carolijn Visser over Selma Vos

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl