Aangepast

'Ze schenden onze rechten, dan kan je niet passief blijven'

Nog voordat duidelijk is hoe Madrid concreet gaat reageren op de uitgeroepen onafhankelijkheid, hebben Catalaanse voorstanders van zelfbestuur zich al voorbereid.

Ze hopen op protest op straat en acties van burgerlijke ongehoorzaamheid, tegen de beslissing van de Spaanse senaat om artikel 155 te activeren.

"Er is nu een punt bereikt dat het niet meer gaat, omdat je Catalaan wil zijn of onafhankelijk wil zijn", zegt Jeorgina Juvé. "Ze zijn onze rechten aan het schenden en dan kun je niet passief blijven." Jeorgina was tot voor kort helemaal niet politiek actief, maar trekt nu samen op met haar vriend, Dani Ocaña. Hij is leraar en heeft zich al langer voorbereid op deze dag.

Zo voerde Dani gisteren nog fel campagne op een bijeenkomst waar burgers konden praten over artikel 155.

Dani is leraar en moet als ambtenaar straks gehoorzamen aan de Spaanse staat. Hij vreest dat de rol van het Catalaans straks wordt teruggedrongen.

"Er zijn mensen die bereid zijn tot burgerlijke ongehoorzaamheid. Ik in ieder geval wel. En als er dan represailles volgen, dan word ik ontslagen vanwege mijn politieke ideeën en niet omdat ik een slechte leraar ben."

Ambtenaren

Dani en Jeorgina hebben hun hoop ook gevestigd op de Catalaanse ambtenaren. Want hoe Madrid ook beschikt, in de uitvoering hangt veel af van het ambtelijk apparaat.

"Er is een kans dat de ambtenaren beslissen om 155 niet uit te voeren", zegt Dani. "Er is een kans op eindeloze landelijke stakingen of stakingen van beroepsgroepen. Dat er een beweging op gang komt binnen het bedrijfsleven tegen de repressie."

Chaotische taferelen in de Spaanse politiek

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl