Nieuwe campagne tegen seksueel geweld

time icon Aangepast
AFP

Tegen de achtergrond van een golf aan onthullingen over machtsmisbruik en seksisme rond Hollywood-producer Harvey Weinstein gaat vandaag in Nederland een nieuwe voorlichtingscampagne van start.

Weinstein ligt sinds vorige week onder vuur. Een aantal vrouwen vertelde in The New York Times dat ze door de filmproducent seksueel geïntimideerd of misbruikt waren. De onthullingen zorgden ervoor dat steeds meer actrices een boekje opendoen over de producer.

De ophef rondom Weinstein maakt ook dat wereldwijd steeds meer verhalen naar buiten komen over seksueel ongepast gedrag tegen vrouwen.

Slachtoffers

Hier haakt de nieuwe campagne van Fonds Slachtofferhulp op in. Met een videoclip over de situatie van de slachtoffers verwijzen zij door naar het telefoonnummer van Centrum Seksueel Geweld (CSG).

De boodschap: seksueel geweld kan iedereen overkomen, en deskundige hulp is beschikbaar en essentieel.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Nieuwe campagne tegen seksueel geweld

Renée Römkens, hoogleraar gendergerelateerd geweld aan de Universiteit van Amsterdam, zegt dat wat mag en wat niet mag niet scherp genoeg is gedefinieerd. "Er is een dubbele moraal."

Ze noemt de Amerikaanse president Donald Trump als voorbeeld. "Hij zegt dat hij het normaal vindt om vrouwen in hun kruis te grijpen. Daar komt hij mee weg. De samenleving excuseert zich voor bepaalde gedragingen."

Volgens Fonds Slachtofferhulp wordt een op de acht vrouwen ooit in haar leven verkracht. In ruim 85 procent van de gevallen is de dader een bekende. Mede daardoor durven slachtoffers zich vaak niet te melden.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Ook in Nederland aandacht voor seksueel geweld
Nieuwsuur

Nieuwsuur is een programma van

STER Reclame