Rohingya-vluchtelingen wachten op humanitaire hulp in hun vluchtelingenkamp in Bangladesh
Aangepast

'In de nacht kwamen ze terug en brandden het hele dorp plat'

Anderhalve maand geleden bestond het zuiden van Bangladesh voornamelijk uit jungle en heuvels. Nu staat het gebied ineens vol met geïmproviseerde hutten van Rohingya-vluchtelingen. Ze leven in kampen die uit hun voegen barsten.

Volgens de Verenigde Naties zijn er de afgelopen weken een half miljoen Rohingya op gewelddadige wijze uit Myanmar verjaagd. Daarbij zijn hun dorpen en land in de brand gezet om terugkeer te voorkomen.

De vluchtelingenstroom kwam eind augustus op gang. En het einde lijkt nog lang niet in zicht. Op de grens tussen Myanmar en Bangladesh steken de vluchtelingen per boot de Naf-rivier over: elke dag ongeveer tweeduizend mensen.

Ze hakken overal op in en nemen mee wat ze kunnen.

Rohingya-vluchteling uit Myanmar.

Rohingya-vluchtelingen doen aan onze Vlaamse collega's van de VRT verslag van hun verschrikkingen.

Een vrouw in het vluchtelingenkamp in Bangladesh beschrijft hoe zij door het Myanmarese leger uit haar dorp werd verdreven. "Ze zeiden: ga weg, dit is niet jullie land. Jullie kunnen hier niet blijven."

Een andere vrouw vertelt: "Het leger kwam naar ons dorp. Ze zeiden dat ze ons niet zouden slaan of verkrachten. Maar ze namen ons geld af. En 's nachts kwamen ze terug en brandden het hele dorp plat."

Een vrouw naast haar: "Ze kwamen en drongen alle huizen binnen. Ze hakten overal op in en namen mee wat ze maar wilden." Ze vertelt dat de militairen ook een vlammenwerper bij zich hadden. "Ze haalden de trekker over en staken zo een heel huis in brand."

'Ze hebben ons huis in de as gelegd'

Eind augustus begon de crisis toen een groep rebelse Rohingya twee politieposten aanviel in Myanmar. Het leger reageerde direct keihard, en richtte zijn pijlen op alle mensen die tot de minderheidsgroep behoren.

Het volk sloeg massaal op de vlucht. Voornamelijk vrouwen en kinderen bereiken de grens met Bangladesh. Veel mannen redden het niet.

"Mijn mans keel werd doorgesneden terwijl ik erbij stond", vertelt een vrouw. "Bij mijn zoontje van zes deden ze hetzelfde. Toen ik begon te schreeuwen beet iemand me in het gezicht."

Een meisje vertelt: "Mijn moeder en vader zijn vermoord. Mijn zus is meegenomen en verkracht. Als ze mij hadden kunnen pakken, zouden ze niet hetzelfde gedaan hebben?"

Overdreven

De Myanmarese overheid zegt dat de verhalen worden overdreven en eenzijdig verteld worden. En dat er gezocht wordt naar een oplossing om de Rohingya te kunnen laten terugkeren.

Maar de Rohingya durven niet terug. Bovendien staan hun huizen vaak niet meer overeind. En dus zijn ze aangewezen op de opvang in de kampen in Bangladesh.

Mensen leven in het vluchtelingenkamp in zelfgemaakte tentjes van zeildoek en bamboestokken.

Thomas De Graave, VRT-verslaggever

En de omstandigheden daar zijn erbarmelijk, vertelt VRT-verslaggever Thomas De Graeve. Hij kwam vanmiddag terug uit Bangladesh. "Er is tekort aan voedsel, medicijnen en sanitaire voorzieningen. Mensen leven in zelfgemaakte tentjes van zeildoek en bamboestokken."

Hij is nog steeds onder de indruk van wat hij er zag. "Het is echt een drama. Je probeert als tv-maker de grootsheid van zoiets in beeld te brengen. In dit geval had ik het gevoel dat dat gewoon niet kon."

'In de nacht kwamen ze terug en brandden het hele dorp plat'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl