Aangepast

Hoe haalbaar zijn de kabinetsplannen voor CO2-vermindering?

De coalitie presenteerde dinsdag het groenste regeerakkoord ooit. Rutte III mikt op een emissiereductie van 56 megaton in 2030. Die plannen zijn ambitieus, maar zijn ze ook haalbaar?

"Dat is lastig te voorspellen", zegt hoogleraar Gert Jan Kramer. Kramer is gespecialiseerd in energietransitie en zal binnen de Universiteit Utrecht een projectgroep opzetten om de opslag van CO2 verder te onderzoeken.

CO2-opslag is volgens het regeerakkoord dé oplossing voor het klimaatprobleem. Een derde van de totale emissiereductie, 18 megaton, kan volgens de coalitie op deze manier gerealiseerd worden.

Essentieel

Maar de Utrechtse hoogleraar heeft bedenkingen. "Er is nog nooit op zo'n grote schaal CO2 opgeslagen. Bovendien is het geen permanente oplossing. En tegelijk kun je niet om de opslag van CO2 heen."

De opslag van CO2 is geen nieuw idee. Al in de jaren 80 werd ermee geëxperimenteerd, onder meer door Kramers voorganger, Wim Turkenburg. Ook hij denkt dat CO2-opslag essentieel is om klimaatverandering tegen te gaan.

Turkenburg denkt dat CO2 alleen onder de Noordzee opgeslagen kan worden. "In 2008 was er een project waarbij de overheid in een leeg gasveld bij Barendrecht CO2 wilde opslaan. Dat werd een pr-nachtmerrie", aldus Turkenburg die destijds het ministerie van Economische Zaken adviseerde.

"Vaak wordt gedacht dat CO2-opslag gevaarlijk is, maar dat is niet waar. Mensen denken ten onrechte aan de opslag van kernafval", zegt Turkenburg. "Dat is totale onzin."

De opslag van het broeikasgas gebeurt al op kleine schaal, door een bedrijf genaamd OCAP (Organic CO2 for Assimilation by Plants).

Innovatie

OCAP slaat CO2 van onder meer Shell op, en vervoert deze via pijpleidingen naar tuinkassen in de regio. De tuinders gebruiken het gas om de planten te laten groeien, want CO2 is nodig bij fotosynthese.

OCAP-voorman Jacob Limbeek denkt dat zijn bedrijf een rol kan spelen bij de overheidsplannen. OPAC maakt namelijk gebruik van een netwerk aan pijpleidingen, dat uiteindelijk het gas kan in de lege velden onder de Noordzee kan pompen.

Volgens Limbeek zijn er meer mogelijkheden voor het gas. "Er wordt volop geïnnoveerd. Je kunt CO2 omzetten in bouwmaterialen, en je kunt CO2 gebruiken om papier te verstevigen of om plastic te maken."

Eerlijke manier

Hoewel hij enthousiast wordt van CO2-innovatie ziet hoogleraar Kramer voor de korte termijn toch meer kansen voor grootschalige opslag.

Aan financiële plaatjes waagt Kramer zich niet. "Het gaat geld kosten, maar het is wel betaalbaar. En we weten uit klimaatrapporten dat nietsdoen uiteindelijk veel duurder is. De uitdaging is om de rekening op een eerlijke manier te laten betalen."

De worsteling met het terugdringen van CO2

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl