Aangepast

Teeven: ontlopen tbs onmogelijk

Verdachten die niet meewerken aan een zogenoemd observatieonderzoek, kunnen toch tbs krijgen. Dat schrijft staatssecretaris Fred Teeven in een brief aan de Tweede Kamer.

Weigering

Jaarlijks weigeren - vaak op advies van hun advocaat - ongeveer zeventig verdachten medewerking aan een psychiatrisch onderzoek door het Pieter Baan Centrum (PBC). Verdachten mogen zo'n onderzoek weigeren omdat mensen in Nederland wettelijk niet verplicht zijn om mee te werken aan hun eigen veroordeling.

Maar zonder onderzoek kan het Pieter Baan Centrum geen psychische stoornis vaststellen en belanden de verdachten in de gevangenis en niet in een tbs-kliniek. Teeven wil de wet nu zo wijzigen dat het PBC de medische gegevens van verdachten uit het verleden krijgt, zonder toestemming van de verdachte.

Verlofregeling

Ook de verlofregeling in de longstay moet soberder: tbs'ers die daar zitten en een gemiddeld of hoog beveiligingsniveau hebben, komen niet meer in aanmerking voor begeleid verlof. Alleen een kleine groep met een laag beveiligingsniveau komt daar onder strikte voorwaarden voor in aanmerking.

Zedendelinquenten

Tbs'ers die in het verleden zijn veroordeeld voor een zedendelict kunnen als het aan de staatssecretaris ligt straks levenslang toezicht krijgen. Nu is het toezicht beperkt tot een periode van maximaal negen jaar. Met levenslang toezicht wil de staatssecretaris nieuwe slachtoffers voorkomen.

Verplichte medicatie

Ook wil Teeven ruimere wettelijke mogelijkheden voor dwangmedicatie. Nu mogen tbs'ers medicatie nog weigeren. In Nieuwsuur reageert tbs-advocaat Job Knoester op de voorstellen van de staatssecretaris. In de studio geeft Fred Teeven tekst en uitleg.

Vragen en/of opmerkingen? Mail de maker Hans Kema (Hans.Kema@Nieuwsuur.nl).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl