Nieuwsuur
AFP

Als een meerderheid van de bevolking 'ja' stemt, roepen we vrijwel direct na het referendum de republiek Catalonië uit. Dat zegt Carles Puigdemont, de premier van de regio, in een gesprek met Nieuwsuur. "Vanaf dat moment is Catalonië een onafhankelijk land."

Puidgemont wordt gezien als de onbetwiste leider van de verboden volksraadpleging op 1 oktober. Die moet wat hem betreft koste wat het kost doorgaan. Dat het referendum ongeldig is verklaard, maakt hem niks uit.

"We zijn niet bang en willen gerespecteerd worden. We willen vooruit komen, het gaat om het welzijn van onze burgers", zegt de de Catalaanse regiopremier tegen correspondent Rop Zoutberg.

Een kolossale crisis

De Spaanse regering doet er juist alles aan om te voorkomen dat de "illegale verkiezingen" doorgaan. De landelijke politie-eenheid Guardia Civil heeft gisteren bij invallen in Barcelona zo'n tien miljoen stembiljetten en 1,5 miljoen pamfletten in beslag genomen.

Eerder deze maand deed de politie in opdracht van de regering invallen in negen kantoren van het Catalaanse regiobestuur. Daarbij werden twaalf mensen aangehouden.

Puigdemont waarschuwt de Spaanse regering: mochten ze hem arresteren, dan heeft dat grote gevolgen. "Er zou een kolossale crisis uitbreken. Vanaf dat moment is er niet langer sprake van democratie in Spanje."

Een poster over het Catalaanse referendum: Rajoy vs. Puigdemont AFP

De Catalaanse leider is niet meer te stoppen, zegt Raphael Minder, journalist van The New York Times. Hij schreef een boek over de opstandige regio. Volgens hem is Puigdemont anders dan de andere regionale premiers die Catalonië meemaakte.

"Hij is een hardliner als het om de onafhankelijkheid gaat. Al in de jaren 80 streed hij voor afscheiding. De separatisten waren toen een marginale beweging. Hij heeft een duidelijke missie: dit referendum laten doorgaan", zegt Minder.

Burgerlijke ongehoorzaamheid

Het referendum brengt grote spanningen met zich mee. De Spaanse regering heeft 10.000 extra politieagenten naar Catalonië gestuurd om de orde te bewaken. Volgens Minder zijn alle ingrediënten aanwezig om de zaak compleet verkeerd te laten aflopen.

"Politici die oproepen tot burgerlijke ongehoorzaamheid, dat is zo gevaarlijk. Er zullen zondag demonstranten komen die niet geïnteresseerd zijn in Catalonië of de onafhankelijkheid. Die zijn uit op rellen en moeten in toom worden gehouden. Dat wordt heel erg moeilijk."

Carles Puigdemont heeft de droom van de Catalanen waargemaakt.

Aanhanger

Wat de uitslag zondag wordt, is nog afwachten. De helft van de Catalanen zou bij het referendum voor onafhankelijkheid willen stemmen. Door hen wordt regiopremier Puigdemont op handen gedragen.

"Hij heeft ervoor gezorgd dat de zaak in beweging is gekomen. Hij heeft de droom van de Catalanen waargemaakt: een referendum", zegt een aanhanger. "Puigdemont zal net zo lang doorgaan tot hij het voor elkaar heeft. Ik weet zeker dat het hem gaat lukken."

STER reclame