Aangepast

Sportwereld protesteert tegen Trump: 'dit kan nog veel groter worden'

President Donald Trump maakt zichzelf steeds minder geliefd in de American football-wereld. De suggestie van Trump om kritische spelers te ontslaan schiet velen in het verkeerde keelgat.

Trump riep op tot een boycot van wedstrijden van American football - in de VS een van de populairste sporten. Ook pleitte de president voor het ontslaan of schorsen van bepaalde spelers. De aanleiding: sporters die niet willen opstaan tijdens het spelen van het volkslied, uit protest tegen racisme en politiegeweld.

Geen trots tonen

Colin Kaepernick, quarterback van de club San Francisco 49ers, knielde een jaar geleden als eerste tijdens het spelen van het volkslied. Hij zei toen: "Ik ga geen trots tonen voor een vlag van een land dat Afro-Amerikanen en mensen van kleur onderdrukt."

Kaepernick kreeg voor dit seizoen geen contract, maar andere spelers volgden zijn voorbeeld. Zij zetten het protest voort, ook al vindt Trump dat de sporters met het knielen laten zien dat zij de Amerikaanse vlag niet respecteren.

Pascal Matla is voormalig NFL-speler. Hij vertelt: "Afgelopen zondag was er een protest van heel veel spelers en eigenaren, knielend of zittend langs de zijlijn, arm in arm. Om te laten zien dat ze solidair met elkaar waren en dat ze het zeer oneens waren met Trump."

Over Trump merkt hij op: "Hij denkt dat als hij vindt dat iemand ontslagen moet worden, dat dan moet gebeuren. Maar je hebt steenrijke NFL-eigenaren die daar anders over denken." De kwestie laat volgens hem zien hoeveel invloed de NFL heeft. "Iedereen die met NFL te maken heeft, heeft zich uitgelaten. Met het idee: raak NFL niet aan."

Het is veel groter dan football en sport op zich.

Hubert Bedford, NFL-kenner

Hubert Bedford, NFL-kenner, voegt daaraan toe: "Tot voor kort ging het om een speler die aandacht vraagt voor een maatschappelijke kwestie waar hij veel mee te maken heeft. Maar nu Donald Trump er iets van gezegd heeft, gaat het om de vrijheid van meningsuiting en is het veel groter dan football en sport op zich."

Volgens Bedford is de kwestie nog lang niet voorbij. "Dit kan nog veel groter worden, het is duidelijk al een olievlek. En Donald Trump is er niet de man naar om te zeggen dat hij een misstap heeft begaan."

Sporters protesteren massaal tegen uitspraken Trump

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl