'Aisha' samen met VRT-journalist Rudi Vranckx
Aangepast

Nederlandse jihadbruid in Syrië: 'Geen spijt van mijn tijd in het kalifaat'

Islamitische Staat is grotendeels verdreven uit Raqqa. Meer dan 80 procent van de Syrische stad is in handen van de milities die strijden tegen IS. Veel inwoners zijn gevlucht voor het geweld, maar ook vrouwen en kinderen van IS-strijders hebben de stad verlaten.

Die laatste groep verblijft in een apart deel van het vluchtelingenkamp Ain Issa, vlak bij Raqqa. VRT-journalist Rudi Vranckx ontmoet daar de Nederlandse Aisha (niet haar echte naam). Gekleed in een zwarte nikab, van top tot teen bedekt, vertelt ze hem haar verhaal.

Op 19-jarige leeftijd, nu vier jaar geleden, kwam Aisha naar Syrië, waar ze trouwde met een jihadist uit Antwerpen. "Mijn man zit nu vast, ik weet niet wat er met hem gaat gebeuren. Ik heb hem nog één keer gezien, daarna zijn onze wegen gescheiden."

Als ik nog steeds dezelfde gedachten zou hebben, was ik wel in Raqqa gebleven.

Aisha

Aisha wil graag terug naar Nederland. Ze maakt zich zorgen over haar zoontje. En ze is zwanger van haar tweede kind. "Het welzijn van mijn kind, dat is het enige waar ik nu aan denk. We slapen hier op de grond. Er zijn heel veel mensen en er gaan ziektes rond."

Maar Aisha kan pas terugkeren als de Nederlandse overheid haar terug wil nemen. "Ik heb gehoord dat het Nederlandse consulaat naar me moet vragen voor ik uitgeleverd kan worden." Tot nu toe heeft ze niks gehoord.

De directeur van het vluchtelingenkamp bevestigt aan Vranckx dat een vraag van het consulaat van het thuisland absoluut noodzakelijk is om uitgeleverd te kunnen worden.

Als die vraag van het consulaat wel komt, is het natuurlijk nog de vraag of het thuisland wel op haar zit te wachten. In Nederland, en ook in België, is er veel discussie over wat er met terugkeerders moet gebeuren.

Volgens Aisha is haar gedachtegoed inmiddels veranderd. Anders was ze naar eigen zeggen wel in Raqqa gebleven. "Ik ben daar weg gegaan, ik heb een keuze gemaakt", zegt ze tegen Vranckx.

Het kalifaat is volgens haar veranderd. "Al dat onrecht was er eerst niet, het was er goed. Ik maak bijvoorbeeld zelf de keuze om een nikab te dragen, daar was ik vrij in. In Nederland word ik raar aangekeken met een nikab aan."

Veel geleerd

Ze beseft dat ze in Nederland waarschijnlijk wordt opgepakt en naar de gevangenis moet. "Maar dat is altijd nog beter dan hier blijven, met name voor mijn kind." Dat er wantrouwen is jegens terugkeerders, vindt ze jammer. "Iedereen verdient een tweede kans."

Toch heeft ze geen spijt dat ze vier jaar geleden naar Syrië is afgereisd en in het kalifaat heeft geleefd. "Het was een school voor mij, ik heb er veel geleerd. Het heeft me echt verder gebracht."

Nederlandse jihadbruid in Syrië: 'Geen spijt van mijn tijd in het kalifaat'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl