Nieuwsuur
Aangepast

Psychiater Chabot waarschuwt voor 'zelfmoordpoeder'

De zelfmoordpoeders, die een groeiend aantal mensen in Nederland bestelt, zijn niet geschikt voor levensbeëindiging. "Ze leiden tot toevallen, epilepsie en uiteindelijk een onaangename dood."

Dat zegt psychiater Boudewijn Chabot. Hij waarschuwt mensen die mogelijk op internet een alternatief hebben gevonden voor het 'zelfmoordpoeder' dat de Coöperatie Laatste Wil heeft aangekondigd. De organisatie zei onlangs in Nieuwsuur later dit jaar de naam van de stof te vertellen aan leden die minimaal een half jaar lid zijn.

Dr. Death

Chabot noemt een aantal bijwerkingen van het middel voordat de dood intreedt: misselijkheid, duizeligheid, spierzwakte en het opwekken van een epileptische aanval. "Afschuwelijk voor de mensen die het levenseinde van een dierbare meemaken én voor degene die het middel inneemt."

De psychiater vermoedt om welk middel het gaat, op basis van zijn contacten met de Australische arts Philip Nitschke, ook wel Dr. Death genoemd.

Een online-leverancier van chemische stoffen merkt na de uitzending van Nieuwsuur een forse stijging in de bestellingen van een vergelijkbaar poeder. Op internetfora wordt sinds de uitzending volop gediscussieerd over welk middel het zou kunnen zijn.

Maatregelen

Mogelijk is de stof ook voor het eerst in een online-forum geopperd als alternatief voor het poeder van Laatste Wil. Het bedrijf is inmiddels gestopt met de levering aan particulieren die niet duidelijk kunnen maken waarvoor ze het aanschaffen.

Minister Blok van Justitie ziet geen aanleiding voor maatregelen. Hij vindt dat leveranciers zelf moeten vragen waar klanten het voor gaan gebruiken en bij twijfel niet leveren, omdat hulp bij zelfdoding strafbaar is.

Stijgende vraag naar mogelijk 'zelfmoordpoeder'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl