Nieuwsuur
AFP

De Franse regering heeft plannen bekendgemaakt die de arbeidsmarkt vergaand moeten hervormen. Met de maatregelen moeten ondernemers en investeerders meer vertrouwen krijgen in de Franse economie en moet de hoge werkloosheid worden teruggedrongen.

Maar heeft president Emmanuel Macron nog wel het draagvlak om de hervormingen te kunnen doorvoeren? "Wat dat betreft is dit een echte lakmoesproef voor de president", zegt Frankrijkdeskundige Niek Pas van de Universiteit van Amsterdam (UvA). "Zo heeft hij het zelf ook genoemd."

Deze hervormingen moeten slagen en vormen in principe slechts het begin. "Als Macron deze hobbel kan nemen de komende maanden, dan staat Frankrijk nog een heel pakket aan maatregelen te wachten."

Moeilijk te hervormen

Maar dat kan nog wel eens een uitdaging worden, want Frankrijk is volgens Pas lastig te hervormen. "Het is in de basis een heel conservatief land, met veel sociale verworvenheden. Dan doet het pijn om daarop te moeten inleveren. En in zekere zin zijn de Fransen ook verslaafd aan de staat. Die heeft een belangrijke functie in de samenleving."

Over de voorstellen is door de regering intensief overleg gevoerd met de vakbonden. Dat is volgens Pas een goede zet geweest van Macron. "Een die hem ook onderscheidt van de eerdere presidenten."

De vakbonden hebben nog steeds veel macht in Frankrijk, zegt Pas. "Al neemt die wel steeds verder af. Ze vormen ook niet meer één front."

Frankrijks grootste vakbond, CFDT, heeft teleurgesteld gereageerd op de voorstellen, maar zegt nu al dat het niet zal oproepen tot stakingen om de plannen tegen te houden.

Het voortouw nemen in Europa

Met de hervormingen moet ook het gezag van Frankrijk binnen de Europese Unie worden hersteld. Macron wil aan de EU laten zien dat Frankrijk zelf ook kan hervormen, zegt Pas.

"Hij is van plan om na de Duitse verkiezingen samen met bondskanselier Angela Merkel het voortouw te nemen in Europa. Hij heeft wat dat betreft grootse plannen."

Lakmoesproef voor Franse president Macron

STER reclame