Nieuwsuur
Privéfoto

Ze stonden op 30 november 2014 tegenover elkaar op het veld voor een potje voetbal. Nu, bijna drie jaar later, zijn ze tegen wil en dank onderdeel van een rechtszaak die wel eens gevolgen kan hebben voor alle voetballers in Nederland.

Roger werd door het gerechtshof in Den Haag veroordeeld tot een taakstraf van 100 uur, voor een tackle die hij uitdeelde in een wedstrijd van Schoonhoven 1 tegen cvv Zwervers 7. Zijn tegenstander liep een dubbele beenbreuk op.

"Voor mijn gevoel had ik dus echt op de bal gespeeld. Ik wist dat ik ook de man had geraakt, een tik had uitgedeeld zoals bij voetbal wel vaker gebeurt. Maar ik wist niet dat het zo hard aankwam", vertelt Roger.

Het was foute boel

Voor het slachtoffer, dat anoniem wil blijven, kwam de tackle onverwacht. "Ik rende achter de bal aan, maar voordat ik er was, kreeg ik een schop van achteren. Ik viel gelijk op de grond, het deed ontzettend zeer. Ik kon niet meer overeind komen. Het was foute boel."

Roger kreeg een rode kaart en de wedstrijd werd gestaakt. Vervolgens werd hij verhoord op het politiebureau. "Ik had toen al een beetje door dat de situatie erger was dan ik eerder dacht. De tegenstander bleek zijn been te hebben gebroken, daar schrok ik van."

'Ik had niet door dat het zo ernstig was'

Sorry zeggen? Dat heeft hij tot op heden niet gedaan.

Slachtoffer tackle

Het slachtoffer lag na een operatie nog twee weken in het ziekenhuis. "Na drie maanden ben ik weer gaan werken, maar het heeft eigenlijk een jaar geduurd voordat het weer een beetje oké was."

Hij is teleurgesteld dat Roger hem nooit excuses heeft aangeboden. "Als er zoiets gebeurt, hoop je eigenlijk dat iemand sorry komt zeggen. Maar dat heeft hij tot op heden niet gedaan. Dat is ook een van de redenen dat ik aangifte heb gedaan."

Het slachtoffer heeft een groot litteken overgehouden aan de tackle Nieuwsuur

Roger heeft dus een taakstraf gekregen, en moet een schadevergoeding betalen aan het slachtoffer van 9000 euro. Hij vindt dat hij niets heeft misdaan. "Het had gewoon te maken met een potje voetbal. Zo ging ik die dag ook het veld op. Gezellig met de jongens voetballen, daarna een drankje en dan naar huis toe. Jammer genoeg liep het die keer niet zo."

Twee keer nadenken

Het slachtoffer is tevreden met de uitspraak van het gerechtshof. "Ik vind het belangrijk dat je niet ongestraft dit soort acties kan doen. Het is een soort genoegdoening" Hij voetbalt zelf niet meer. "Ik ben gestopt na het incident. Ik wil niet het risico lopen om dit nog een keer mee te maken."

Ook Roger is gestopt met voetballen. Hij denkt dat andere amateurvoetballers zich na deze zaak toch wel een beetje zullen inhouden. "Als je hiervan weet, zal je wel twee keer nadenken voordat je zoiets doet. Ook al heb je helemaal niet de intentie om iemand wat aan te doen."

STER reclame