Aangepast

'Afghanistan langdurig veilig maken, kost minstens een generatie'

De Amerikanen blijven in Afghanistan. Dat maakte president Donald Trump in een toespraak bekend. Hij vreest een machtsvacuüm in het land dat makkelijk opgevuld kan worden door al-Qaida en IS. Overhaast terugtrekken vindt hij niet verstandig.

Mogelijk stuurt de VS zelfs extra militairen die kant op. Het Pentagon adviseerde Trump onlangs om nog 4000 extra militairen naar Afghanistan te sturen, bovenop de ruim 8000 die er al zijn. De president laat die beslissing over aan de minister van Defensie.

You're in it for the long haul

"In Afghanistan blijven was eigenlijk de enige optie die overbleef voor Trump", zegt generaal buiten dienst Mart de Kruif in het radioprogramma De Nieuws BV. Hij was eerder commandant van de NAVO-troepen in Zuid-Afghanistan.

Wel vraagt hij zich af of die 4000 extra militairen het verschil gaan maken. Het gaat volgens hem vooral om de langdurigheid van de missie. "Het stabiliseren van een land, het opbouwen van de Afghaanse veiligheidstroepen. Dat duurt gewoon minstens een generatie."

Het is dus niet iets wat je even snel kan doen, zegt De Kruif. "Dat besef begint ook steeds meer door te dringen. You're in it for the long haul, als je een land stabiel wil houden. Er is geen snelle oplossing."

'Afghanistan langdurig veilig maken, kost minstens een generatie'

De VS viel Afghanistan in oktober 2001 binnen, in de nasleep van de aanslagen op het World Trade Center en het Pentagon. De Amerikanen verjoegen de Taliban-regering vanwege hun hulp aan Osama bin Laden en al-Qaida.

Op het hoogtepunt, in 2010, waren er zo'n 100.000 Amerikanen in het land. "We gaan nu naar 13.000, dat is nog steeds veel. Maar het zijn de consequenties van keuzes die in het verleden zijn gemaakt", zegt De Kruif.

Het terugtrekken van alle gestationeerde militairen zou ook het vertrouwen van de Afghanen kunnen schaden, stelt De Kruif. "Ook zou het voor onszelf onverstandig zijn op strategisch gebied, ten opzichte van Pakistan en India."

De Kruif benadrukt dat uiteindelijk de Afghanen het zelf moeten oplossen. "De stap die nu wordt gezet is in elk geval de Afghaanse overheid de veiligheidstroepen geven zodat ze de opgebouwde veiligheid kunnen handhaven."

Bekijk het gesprek met Mart de Kruif en Bette Dam

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl