Freek van Zoeren bij Nieuwsuur
Aangepast

NVWA-chef: wees terughoudend met het eten van eieren

De plaatsvervangend inspecteur-generaal van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) raadt mensen aan om terughoudend te zijn met het eten van eieren. "Als iemand zegt dat hij kan leven zonder een ei te eten tot zondag, zou ik dat aanraden", zei Freek van Zoeren in Nieuwsuur. Men kan volgens Van Zoeren beter wachten totdat alle uitslagen van de 180 verdachte bedrijven in de fipronil-zaak bekend zijn.

Van zo'n tachtig bedrijven is nog niet duidelijk of de eieren besmet zijn met het giftige anti-luizenmiddel fipronil. "Dat is misschien ernstig of misschien niet ernstig", zei Van Zoeren. De uitslagen worden voor het weekend verwacht. Volgens Van Zoeren kan de NVWA om juridische redenen pas optreden tegen bedrijven als de uitslagen binnen zijn.

De NVWA wil niet zeggen of het advies een aanscherping is van het beleid. De dienst houdt vast aan het eerder gegeven advies over het controleren van eicodes op de NVWA-site.

28 codes

De lijst met serienummers van mogelijk schadelijke 'fipronil-eieren' werd vanavond uitgebreid met zeventien codes. Bij alle nieuwe gevallen gaat het om eieren waarvan consumptie door kinderen wordt afgeraden. Elke code komt overeen met één bepaalde pluimveehouderij.

In totaal staan er nu 28 'besmette' codes op de lijst. Bij 27 daarvan is het fipronil-gehalte alleen voor kinderen mogelijk schadelijk, bij de andere eicode is er volgens de NVWA een acuut gevaar voor de volksgezondheid. "Tot er meer bekend wordt, moet de consument het met deze informatie doen", zei Van Zoeren.

'Als je tot zondag zonder eieren kan leven, dan zou ik dat aanraden'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl