Aangepast

Verwarring over anonimiteit spermadonoren bij Arnhems ziekenhuis

  • Machteld Veen

    Redacteur Nieuwsuur

  • Machteld Veen

    Redacteur Nieuwsuur

Er is grote verwarring onder donoren en ouders van donorkinderen die bij het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem onder behandeling zijn geweest. Van het ziekenhuis krijgen ze tegenstrijdige en onduidelijke informatie over de behandeling.

In Rijnstate zijn fouten gemaakt bij het gebruik van zaaddonoren. Een donor mag maximaal 25 kinderen verwekken, maar bij dit ziekenhuis kregen 15 donoren er gemiddeld 36. Met sperma van een van de donoren kwamen zelfs 50 nakomelingen ter wereld.

Daarnaast is er onrust over of de donoren anoniem of bekend zijn. Voor 2004 mocht er nog anoniem worden gedoneerd, daarna moesten alle donoren bekend zijn zodat kinderen vanaf hun 16e informatie konden opvragen.

We weten dat sommige donoren hadden afgesproken om bekend te zijn, maar toch anoniem zijn gebruikt.

Laura Bosch, Defence for Children

Maar tegen sommige ouders van donorkinderen is in de loop der jaren iets anders gezegd; de donor zou eerst anoniem zijn, toch bekend willen worden, en blijkt nu weer anoniem.

"Daarnaast weten we dat sommige donoren hadden afgesproken om bekend te zijn, maar toch anoniem zijn gebruikt. En andersom, dus anonieme donoren van wie de identiteit bekend is gemaakt", vertelt juriste Laura Bosch van Defence for Children.

Bij die organisatie meldden zich ongeveer twintig ouders en donorkinderen die ontevreden zijn over de gang van zaken bij Rijnstate. "Er zijn verschillende kinderen die zich apart hebben gemeld, maar waarvan we weten dat ze dezelfde donor hebben. Sommigen van hen weten wel wie de man is- want het gaat om bekende donor - en anderen niet", zegt Bosch.

Administratie niet op orde

Het ziekenhuis erkent in een reactie dat er recent foute informatie aan ouders is gegeven. "Dit komt omdat onze administratie voor 2014 niet op orde was. Die informatie moest dus extra worden gecontroleerd en dat is niet altijd gebeurd."

Rijnstate bevestigt ook dat er donoren zijn die zowel anoniem als bekend zijn, maar zegt dat dit altijd in overeenstemming met de donoren is gebeurd. De registratie van de status van de donor (bekend of anoniem) is in relatie tot de verwekte kinderen volgens het ziekenhuis op orde.

Een speciaal team van medewerkers houdt zich nu bezig met de informatieverschaffing om verdere problemen te voorkomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl