Aangepast

Gasboringen in Woerden: inwoners vrezen Groningse toestanden

Nu de gaskraan in Groningen iets wordt dichtgedraaid, wordt er gekeken naar kleinere gasvelden in Nederland. Zoals het veld in het Utrechtse Woerden. Het Canadese bedrijf Vermillion, dat eigenaar is, heeft plannen om onder de wijk Molenvliet naar gas te boren.

Tot woede van de inwoners. Onder het motto 'Laat Woerden niet zakken' proberen Woerdenaren de exploitatie van het veld tegen te houden. Ze zijn bang dat hen hetzelfde lot boven het hoofd hangt als de gedupeerde Groningers.

15 centimeter in 15 jaar

De tuin van Woerdenaar Leo Sonneveld is in 15 jaar al 15 centimeter verzakt. "Het is onacceptabel om dan ook nog eens te gaan boren en extra verzakking mogelijk te maken."

Volgens Sonneveld brengen boringen veel risico's met zich mee. "Het waterschap heeft onlangs al gezegd dat het alle hens aan dek is om het waterniveau stabiel te houden. Als de grond nog verder verzakt, creëer je problemen."

De overheid vertrouwt Sonneveld niet hierin. "Het is een potentiële aanvaller van wat wij hier hebben. Wij leven hier prima, en dat wordt nu bedreigd. De overheid beschermt ons dus niet, dus moeten we het zelf doen."

Onder Woerden ligt een gasveld van zo'n 1 miljard kuub groot

Ook geoloog Rolf Bruijn is fel tegen de boringen. "Ik heb er totaal geen vertrouwen in dat het goed gaat. Het onderzoeksrapport dat hier naar gedaan is, zit in mijn ogen vol met fouten. Het risico op bodemdaling wordt heel erg onderschat."

Mensen zijn angstig geworden door wat ze hebben gezien.

Rolf Bruijn, geoloog

Het Canadese Vermilion probeerde eerder al om de inwoners gerust te stellen. Het risico dat er wat gebeurt met de huizen en omwonenden van het aardgasveld is nihil, zei een woordvoerder in het programma EenVandaag.

Maar die woorden leiden vooral tot argwaan onder de inwoners. En dat heeft alles te maken met de schade in Groningen. "Mensen zijn angstig geworden door wat ze hebben gezien", zegt geoloog Bruijns.

"In Groningen heeft de overheid het helemaal niet zo goed geregeld. De mensen daar hebben er al jaren last van. In Woerden zitten ze daar niet op te wachten."

Solidair aan Woerden

De minister van Economische Zaken moet uiteindelijk toestemming geven voor de gaswinning. Maar de hele gemeenteraad is tegen, zegt fractievoorzitter Elias Blom van de partij Sterk Woerden.

"Net als omliggende gemeenten. Samen met het waterschap, de provincie Utrecht en straks waarschijnlijk Zuid-Holland, hebben zij zich solidair verklaard aan Woerden. Een beste minister die het dan toch wil proberen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl