In Londen breekt brand uit in de Grenfell Tower. Het aantal doden zou zijn gestegen naar 79
Aangepast

Pieter van Vollenhoven: overheid geeft te veel uit handen

Een brand als in de Londense Grenfell-flat kan ook in Nederland gebeuren. Dat zegt Pieter van Vollenhoven, voorzitter van de stichting Maatschappij en Veiligheid en praktijkhoogleraar risicomanagement.

"We leven in een tijd van zelfregulering, we laten het aan de sector zelf over. Maar de overheid is verantwoordelijk, en die trekt zich juist terug."

'Bouwwereld maakt eigen verantwoordelijkheid niet waar'

Van Vollenhoven vindt het een slechte ontwikkeling dat er in Nederland zelfs op bouwtoezicht wordt bezuinigd. "Terwijl de eigen verantwoordelijkheid van de sector helemaal niet wordt waargemaakt."

'Overheid moet toezien op kwaliteit'

Van Vollenhoven, ook oud-voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, denkt dat de overheid te veel uit handen geeft om niet betuttelend over te komen.

"De les die we kunnen leren van Londen, weten we nog niet volledig, er zijn nu nog vooral vermoedens. Maar eerlijk gezegd zie je wel dat vaak de grenzen worden opgezocht, op grond van economische motieven."

"Als het misgaat is er niemand meer thuis", zegt Van Vollenhoven. "Dat het zo uit de hand heeft kunnen lopen, is gewoon onaanvaardbaar, daar is geen ander woord voor."

Pieter van Vollenhoven: overheid geeft te veel uit handen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl