De burgemeester van Zundert kwam vorige week met een oproep: de verloederde camping Fort Oranje in haar gemeente moet dicht. "Een nieuwe wet moet ons de mogelijkheid geven écht in te grijpen", zei burgemeester Leny Poppe-de Looff.
In Fort Oranje leven 624 bewoners, onder wie 123 kinderen, onder "erbarmelijke" en "mensonterende" omstandigheden, zei de burgemeester. Het gros van de kinderen is jonger dan 14 jaar. Het gaf voor de gemeente Zundert de doorslag om de camping te willen sluiten.
Ernstig genoeg
Wietkwekerijen, prostitutie, mensenhandel, kinderen die niet naar school gaan, de problemen van camping Oranje zijn niet uniek. Problemen waar gemeenten maar geen vat op lijken te krijgen omdat ze juridisch gezien met de rug tegen de muur staan.
Volgens directeur Annemieke van der Zijden van de GGD West-Brabant zijn er alleen al in Brabant vier tot vijf vergelijkbare gevallen als Fort Oranje. "Misschien niet overal even schrijnend, maar toch ernstig genoeg."
Ook burgemeester Paul Depla van Breda herkent de problemen en zegt dat die helaas op meerdere plaatsen in Nederland spelen. Hij wil een aanpak ontwikkelen waarbij de landelijke overheid betrokken is. "Het zal wellicht ook een aanpak zijn die op andere campings en recreatieparken in Nederland uitgevoerd moet worden."
Depla schreef met een aantal collega's eerder al een brandbrief over ondermijnende criminaliteit: "Als steden in Brabant willen we graag nog meer ruimte om als proeftuin te fungeren, voor vernieuwingen die onze slagkracht vergroten en voor kennisontwikkeling en -overdracht voor heel Nederland."
Veiligheidsproblemen
Gelderland deed al een gebiedsscan naar de leefbaarheid en veiligheid op en rond ruim driehonderd vakantieparken. Bij twintig van de onderzochte parken blijkt er sprake van serieuze leefbaarheids- en veiligheidsproblemen.
De gemeente Zundert heeft bij de voorbereiding van het sluitingsbesluit met tal van instanties samengewerkt, waaronder het Rijk, de politie en de GGD en met buurgemeente Breda. Daarbij is een plan van aanpak opgesteld voor de bewoners.
De gemeente gaat de bewoners herhuisvesten, deels zelfstandig, deels met begeleiding en deels onder volledig toezicht. De gemeente neemt daar een jaar de tijd voor.
Furieus
Eigenaar van Fort Oranje, Cees Engel, vindt dat de problemen op zijn park zwaar worden overdreven. Hij erkent tegenover de NOS dat er "inderdaad weleens wat gebeurt", maar is mordicus tegen de sluiting. Hij is furieus en beraadt zich op vervolgstappen.
- Onderzoek: 'Ondertussen in het buitengebied'
- Verwaarloosde kinderen, zwaarden en prostitutie: welkom in Fort Oranje
- Zundert sluit 'tv-camping' Fort Oranje
- Vermoedens van mensenhandel en illegale prostitutie op camping
- Twee gewonden bij steekpartij op camping Fort Oranje
- Oost-Europeanen op camping: amper werk en vervallen campers