Theresa May op campagnetour in Derby
Aangepast

'Wie de verkiezingen in Bolton wint, wint ook het land'

Het leek een gunstig plan van premier Theresa May: vervroegde verkiezingen uitschrijven om een breder mandaat te krijgen voor de onderhandelingen over de brexit. Haar Conservatieve partij stond er zeer goed voor, maar de verkiezingscampagne verliep voor May veel minder goed dan de bedoeling was.

May kwam soms zelfs zwak uit de verf. Zo was ze begin mei te zien in het Schotse graafschap Aberdeenshire waar ze met campagnefolders langs de deuren ging, maar niemand deed open.

Labour-leider Jeremy Corbyn kwam in de campagne veel beter uit de verf en worked his way up. Met zijn slogan 'For the many, not the few' en veel populaire voorstellen boekte hij een verrassend succes in de peilingen. Al verwacht bijna niemand dat zijn succes tot een verkiezingsoverwinning zal leiden.

Brexit-discussie

Rem Korteweg, EU-adviseur van Clingendael en lid van de brexit-commissie van de Adviesraad voor Internationale Vraagstukken, denkt dat als May geen grote overwinning behaalt er wel een geheel nieuw politiek speelveld ontstaat.

May wil een harde brexit waarbij het Verenigd Koninkrijk alle bestaande banden met Europa doorknipt. Bij een zachte brexit zou het land nog steeds afhankelijk zijn van de EU en moeten de Britten veel EU-beslissingen alsnog uitvoeren. Er zou dan ook vrij verkeer van personen blijven bestaan. En onderwerp waar een groot deel van de brexit-discussie ooit om is begonnen.

"Als May overtuigend wint, kan zij de leiding in het proces houden en zorgen voor een ordelijke brexit. Maar als May niet overtuigend wint, kan de verdeeldheid onder de Britten ertoe leiden dat er helemaal geen deal met de EU komt. Dit betekent een abrupte, ongeordende brexit", denkt Korteweg.

Theresa May in Bolton in april

In Bolton, van oudsher een Labour-bolwerk net buiten Manchester, zijn de mensen van slag. De aanslag van Manchester heeft het stadje verbouwereerd achtergelaten.

"Bolton is een cruciaal politiek slagveld", zegt Daniel Holland, politiek-redacteur van de lokale krant Bolton News. "Het verleden laat het zien: wie de verkiezingen in Bolton wint, wint ook het land. Daarom startte May er haar verkiezingscampagne."

'Wie de verkiezingen in Bolton wint, wint ook het land'

In Bolton denken veel kiezers over een switch, van Labour naar de Tories. En dat is de laatste dertig jaar nog niet eerder gebeurd. "Kiezers stemmen ook om lokale redenen. Ze kiezen hún volksvertegenwoordiger. En er is veel kritiek op het lokale Labour-bestuur. Dat gaat stemmen kosten", zegt Holland.

De Conservatieven hebben er de druk de laatste tijd flink opgevoerd. In het raam van het conservatieve kantoor hangt de slogan: "Labour heeft Bolton verwoest. Laat Labour niet ook Groot-Brittannië verwoesten'.

Maar er zijn ook tegenstanders van May. Een inwoonster van Bolton heeft zojuist Labour gestemd. "De Conservatieven doen niets voor ons. Theresa May is erger dan The Iron Lady."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl